Jun 4, 2010

Terengganu – Day 2

Pagi, kami keluar dari tengah bandar menuju ke Gong Badak & Seberang Takir. Jalan menghala ke sini jammed semalam. Hok alo, orang-orang Ganu serang Mydin Mall weh. Hehe.

Kompleks Sukan Terengganu, Gong Badak. What to see? See this



One of the worst structure failure in Malaysia. Heh. Ini geng MRR2. Wakaka. You know what I mean rite (>_<) Ina, ko tak nak debik dada ker ??? kwang kwang kwang. Larikkkkk.


Bersebelahan stadium ni, ada track go-kart. Murah jugak tau. Mulanya kami dah nak race. Mark Webber VS Micheal Schumacher. Hahaha. Tapi, perlumbaan terpaksa dibatalkan oleh sebab track dah full booked. Hihihi. Takpelah, kami kasi chance kat pemandu amatur pulak beraksi =p


Lapangan Terbang Sultan Mahmud Kuala Terengganu.

Kami singgah di Teluk Ketapang. Tenang & aman di sini.


Seterusnya, kami ke Pulau Duyong. Lokasi acara Monsoon Cup. Nothing much here. Mungkin pada musim monsoon banyak yang menarik di sini. Kami singgah di Kota Lama Duyong. Rumah tradisional yang masih dipelihara. Menarik tetapi agak menyeramkan. Kami ni penakut. Hihihi =) Kalau berminat nak bermalam dirumah tradisional Melayu Terengganu, kamu boleh ke Pura Tanjung Sabtu. Katanya rumah itu berusia 100tahun lebih. Ada berani? Hehehe.

Besarlah hajat dihati ni den nak tengok pokcik Ganu buat bot. Tapi… tak kesampaian. Kami sesat. Hehe. Dah keluar dari situ, baru kami perasan lorong ke bangsal bot. ish, takdok rezeki weh. Bangsal bot ni terletak di tepi sungai hujung kampong. Taukenya, pokcik Haji Hasan. Siapa nak ke sini, den boleh bagi direction ya. Eh, den ni dah macam tourist guide kampong Pulau Duyong la pulok. Hehehe.

Kami pusing-pusing sekitar Bandar Kuala Terengganu. Cuaca panas terik. Mood bergambar = malas. So, gambar cuma ala kadar saja for day 2. Sepanjang 2hari berada di KT, jalan kat sini sentiasa sibuk. Jammed. Sebabnya ramai yang balik kampong. Dan ramai jugak orang luar yang datang ke KT. Salah sorang tu, kami la. Hehehe.

Ok. Tempat menarik yang ada di sekitar bandar,


Kampung Cina @ Chinatown

Dataran Syahbandar. Ada fun fair lah kat sini =)
KT Waterfront.
Masjid Abidin. Masjid lama ditengah pusat bandar KT.


Batu Bersurat Roundabout. Dulunya ditengah roundabout ni ada monument penyu.
Istana Maziah. Bersebelahan istana, Bukit Puteri. Atas bukit ini ada tinggalan sejarah. Kota lama zaman dulu kala.


Sambil jalan-jalan tu, kami terserempak dengan Cas Ligas. Bas untuk pelancong tour ke tempat-tempat menarik di sekitar Kuala Terengganu. Boleh tahan ramai tau penumpang bas ni.

Last but not least.
Here we go to the kemuncak holiday. Hehehe =D Kalau dah sampai KT, tak sah la kalau kamu tak ke sini. Tak lengkap. Tempat wajib nih. ngehehe =p


Pasar Payang


Bazar Warisan. Den dah meroyan shopping sakan weh. Hahaha =D
Dalam kepanasan & kesesakan, kami redah jua. Tak kira. Walaupun ketiak lencun. Hehe. Banyak gila barang yang menarik hati & juga poket anda =p

Rambang mata. Semua haku rasa nak beli. Batik & Songket memang bombastik. Makanan, keropok, gajus, telur penyu dll, murah-murah. Den dah nak beli sebiji telur penyu. Saja la nak rasa sebab tak pernah makan kan. Tapi, Syah tak bagi. Dia cakap kesian kat penyu. Lagi pun kadar kolestrol dalam telur penyu sangat tinggi. Tak bagus untuk kesihatan. Don’t play play. Suami den dah jadi aktivis pencinta alam ya. ngehehe.

To bride to be, Pasar Payang is heaven of barangan tembaga. Bawaklah duit berkepuk-kepuk bersama anda ya. Hehehe. Masyallah. Banyak pilihan & cantik-cantik. Harga murah pulak tu. Den dah nak beli tepak sirih tau. Boleh guna bila anak den nak kawen nanti. Hahaha. Over tak? =D

Kalau nak sebut semua benda yang ada kat Pasar Payang & Bazar Warisan ni, tak habes lah weh. Macam-macam. On da way balik, kami singgah Kemaman untuk beli keropok lekor yang mabeles itu. Sedap! Again. I jeles dengan orang Ganu. Your hometown is such a wonderful place. I’m lovin’ it =) Insyallah, someday we’ll come back to this town and make more damage to our wallet again. LOL. Pengsan la laki haku sat lagi.

Nota kaki : Femes song of Ganu – Na na na na na, Ganu kite. Kite tengok penyu telor. Penyu tengok…… (sambung sendiri weh.. hahaha)

10 comments:

easyou said...

wpun dah bbrapa kali ke tganu, tapi kenapa cam xpenah jumpa je lokasi2 ni ye..hehe tganu lain gaknya saya singgah dulu..;)

Noli said...

ganu mmg best..bas cas ligas tuh ade maknanye..'cas ligas' tu perkataan org trganu..cuba carik mknenye..hehe

Iena said...

meh aku sambung tu...
"penyu tgk telur kite" hahahhahaaaa....

ek eleh, stakat stadium runtuh tu...apa sgt jika nk dibandingkn ngn berjuta keindahan lain. jgn krn nila setitik rosak susu 1 lembu! #wah, semangat patriotik di situ!

mrs zach said...

fathiyah..me baca ur entri wif note book kat tepi coz another week me pun nak gi ganu dgn hubby. ada job smbil feeling bulan madu :P oh..rasa mcm baca website tourism terengganu dlm bahasa yg santai :D kudos!

m@Ri@ said...

bestnya mkn angin..klu ckp awal2 nak ikut..tumpang dlm beg baju..:D

Fathiyah said...

easyou : kte pon rs cm byk lg tmpt kte tak pi.maybe next time lah.

noli : oh...cas ligas tuh bahasa ganu ke.hehehe.kte taktau pulak.apa maksudnya tu?

iena : hehehe.cool bebeh.rilex2.bersmngt tak hengat ye ko...haha

mrs zach : aha.kte pon buat notes b4 gi ganu.tulis sume tempat yg rekemen yg msia tourism.hehe

maria : nak tumpang dlm beg baju?seat belakang kosong.blh je nak tumpang.hehe

aziraarif said...

hihi...terengganu my mother's hometown..terengganu ade keunikan dia tersendiri kan..

aziraarif said...

hihi...terengganu my mother's hometown..terengganu ade keunikan dia tersendiri kan..

Shifa said...

geng MRR2 ni jugak buat salah 1 building kat UIA kuantan yg also runtuh bumbungnye.. kat Main auditorium lak tu.. sebbaik blum ada orang..

Fathiyah said...

aziraarif : untung blh balik ganu selalu =)

shifa : laaa...yeke..hmmm,mmg hampeh la comp ni..