Jun 10, 2010

Nasi Ayam Mancongkam

Faveret saya sejak dulu, kini & selamanya…
Eh, macam pernah ku dengar ini tag line.. hahaha =D

Ok. Masa kecik saya buta menu. Hahaha. Memang tak tau langsung kewujudan nasi goreng Pattaya, Nasi goreng ikan masin, Nasi daging kunyit dan yang sewaktu dengannya. Betul. Tak tipu. Saya cuma kenal nasi ayam sahaja. Oh, dulu haku ingat kat kedai ada jual nasi ayam je. Wakaka. Sengal.

Kalau ayah belanja kami makan diluar, menu yang kami order, Nasi ayam & fresh orange. Tiap-taip kali menu tuh. Tak pernah tukar. Adik beradik den ni ramai, 7orang. Jadi, bila waiter datang ambil order, semua akan cakap nak nasi ayam & fresh orange. Menu yang sama okeh. 7pinggan nasi ayam & 7gelas fresh orange. Hahaha =D

Bila masuk U, kebetulan kafe kat kolej ada jual nasi ayam yang best. Murah & sedap. So, hape lagi. Haku bantai nasi ayam tiap-tiap hari. Ngehehe. Dahsyat. Tak jemu pulak tuh. Haku pun heran. Macam mana haku boleh makan nasi ayam je selama 1tahun =D Lepas tauke lain ambil alih kafe, resepi nasi ayam dia dah tak se-ummph macam tauke sebelum ni, so den pun dengan hati yang berat, terpaksalah melupakan menu kegemaran den itu. Uh.. sedih…

Hari ni, nak cari nasi ayam yang sedap, amatlah mencabar. Susah bebenor. Yelah, orang dulu berniaga lain dari orang sekarang. Tak faham den. Ish ish ish.

Aha, Nasi ayam kategori buatan sendirian berhad yang paling sedap bagi saya ialah nasi ayam buatan makcik manis & makcik manggis, ibu sahabat saya. Sedap hingga menjilat jari. Lazat tak terkata. Nasi ayam ibunda saya juga tak kurang sedapnya. Hehehe. Mak, buat nasi ayam untuk kak long hujung minggu depan boleh? =) Anak bertuah. Hehehe.

Kalau kategori kedai,
Den pilih 3terbaik setakat ini :


Nasi Ayam Ani Sup Utara


Nasi Ayam Mancongkam


Nasi Ayam D Jamil Corner

Nasi Ayam pilihan anda? Kat mana weh? Kalau ada resepi nasi ayam, post kat blog korang. Share lah. Nanti boleh den poei serang. Hehehe =D

19 comments:

~LIZA~ said...

nasi ayam mancongkam yg kat gombak tu kan?

goblogbyfarah said...

fathi, ada kedai nasi ayam kat sek.15 bangi. nasi ayam ikhwan kot? sedap. kicap cili dia terbaik!

mamamarissa said...

fathi, nasi ayam Pak Mal @ sek. 11 pun sedappp...aduhhhh!!!

mamamarissa said...

opppsss sek. 11 shah alam ok :D

kak mas said...

akak soka nasi ayam wak corner.. hehehe.. dekat2 umah akak ni jer..

PurPLe LaDy AiFA said...

aalaaa cik fathiyahhhhh neh.. cite pasal nasi ayamm teru teringin.. uwaaa! kne cari neh utk lunch..

dulu slalu masak nasik ayam.. skrg kne tguu ade dapur sendiri br leh masak nasik ayam kot.. huhu

mrs zach said...

setuju dengan mamarissa...nasi ayam pak mal seksyen 11 shah alam..memang antara yang best :)

My Journey said...

fathiyah, kalau kat taman tun , boleh cuba at nasi ayam dekat kedai nama dia Doli...dekat dengan naza in taman tun, opposite dengan kubur tu...ohh nasi ayam dia mmg sab punya fav....

fabulous.farah said...

kalo g makan nasi ayam aku pilih kalo xde pilihan sgt jer.so xdapat nak membantu.huhu

wani said...

hehehe..first time nak komen sini..resipi pertama sy belajar ngn mak mertua adlh nasi ayam..coz husband suka nasi ayam mak nye...hehe tak sngka sungguh sng..

Ainul said...

nasi ayam pak mal sec 11 shah alam mmg best!!!!

wanyusnira said...

kalo nak makan nasi ayam dgn sgt kenyang mkn la ns ayam kt Chicken Rice Shop. Memang kenyang giler! lauk banyak. dan sedap!

kak mas said...

fathiyah, ada award ye..

Khairul Fathi said...

Semalam amik wife dekat Putra Gombak, otw balik terus singgah Mancongkam sebab nak try. Biasa je aku rasa, maybe sebab pergi pun dah lewat malam so ayam semua dah keras. Tapi nasi dengan sup memang sedap. Cuba try restoran Sharifah seksyen 8 Bangi (sebelah D' Limau Nipis), favorite aku setakat ni. Lagi satu Nasi Ayam Lemon dekat Pak Li Seksyen 7 Shah Alam.

phia said...

kat melawati pun ada yang sedap =)

mancongkam ni phia kureng sikit sebab nasi dia mcm pulut. anyway, taste lain2 kan? :D

Anonymous said...

salam..
nak kongsi je ni..
nasik ayam dekat2 wangsa maju pun sedap..
nasik ayam kampung,sedap sgt2..selalu ada pagi2,org beratur mmg xyah cakap la..
pastu nasik ayam kat ipoh..
nasik ayam kampung gak..sodap~

Fathiyah said...

Liza : yup.kat tepi jln gombak tuh

goblogbyfarah : yeke? nnt kte nak pi lah =)

mamamarissa : oh.first time dgr psl nasi ayam shah alam nih.thanks 4 the info =)

kak mas : wak corner?umah akak tang mana tuh?hehe

purple lady aifa : awak teror buat nasi ayam?sudi2 share la resepi.hehe

mrs zach : hebat btl pak mal nih.kte nak pi rs gak nasi ayam dia.hehe

sab : yes.doli.kedai sedara kita tuh.hehe.ramai yg ckp nasi ayam dia kat tmn tun sdp.kte je yg tak sempat nk singgah lg

fab farah : hehe.ai je yg buta menu cik farah.hehe

Fathiyah said...

wani : wah,bgsnya.kte dr dulu nak belajar mskrendang dgn mak mertua.tp sampai la ni tak belajar lg.hehehe

ainul : pak mal lagik???hehe.femes ye.

wan yusnira : chicken rice shop?sonang nak cr tuh.hehe

kak mas : okie.nnt saya pi amik award.tq kak mas

khairul fathi : oh,aku pi mkn tghri.ok je ayam dia.ko rajin gak ye jln2 cr mkn nih.thanks 4 the info

phia : melawati area mana phia?hehehe

tanpa nama : wangsa maju?ipoh?nama spesifik kedai tuh? =)

Anonymous said...

Doli ttdi dah pindah ke usj9 subang jaya