Nov 17, 2009

Lesung batu

Satu-satunya essential tools dalam dapur yang saya belum ada. Kodi betul kan. Hehe =) Sebabnya, saya tak pernah buat sambal belacan sejak kawen nih. Big boss cheq tak makan sambal belacan. Aih, macam mat salih na. Konon =p

Tapi, lesung batu tetap diperlukan juga. Senang nak menumbuk. Tambahan pulak, masak untuk dua orang, bahan yang nak ditumbuk bukan banyak pun. Ciput aje. Kalau nak tumbuk bawang, adalah 2,3 ulas saja. Tak sajak plak nak pakai blender.


Hajat di hati nak beli yang seperti ini. Ikea mortar & pestle. Comel & moden kan. Tapi, masalahnya, dah lama bebenor lesung batu ini not available kat Ikea. Kepada encik pengurus Ikea, bila lesung batu ini akan buat comeback? =) hehe. Please encik, saya tertunggu-tunggu. Bagai pungguk rindukan bulan. Haha. Over.

Kalau korang tau lesung batu nih dah available kat Ikea, do inform me ya =) Selain Ikea, kat tempat lain ada tak jual lesung batu yang mirip seperti ini?


Kalau dah takde sangat, haku beli lesung batu yang cam nih ok tak? Hahaha. Segala tok nenek bahan haku boleh tumbuk / giling. Multipurpose penggiling. Very antique & traditional =)

Nota kaki : tak sajak = tak kena (bahasa orang johor) =)

24 comments:

atiQah adNan said...

haah.. pakai kain batik then pi tumbuk cili kat dapur.. macam tok nenek kita buat dulu kan.. sekarang dah banyak yang modennnn...

apepuN sambal belacan tetap menjadi pojaan hatiii i.. foreverrr...
^___^

me said...

lain sungguh sis dari blog kat luar..nampak luar lagi kechik..apapun best..keep it touch k...jemput datang if ada masa terluang...

Shifa said...

baru jek beli lesung batu last week kat PJ Oldtown.. beli yg biasa punya je.. kalau yg macam IKEA punye tu tahan ke buat tumbuk2?

m@Ri@ said...

kita belajar perkataan br..tak sajak..hehe..awak..kita pn takdek lg lesung batu kt umah...mmg nk kena p cari..tp skrg mood nak penuhkan almari dgn brg baby..bahgn dapur kire postpone dlu..hehe..(padahal mmg malas masak pn..haha)

ungu violet said...

kita beli kat pasar tani putrajaya tu je. ingtakan tak perlu, sekali pikir mana larat nak blend je setakat bawang 2 3 ulas.hehe

هدايه يسٓ / Hidayah Yassin said...

kata org tua2, kalau anak2 nak kawen, mak ayah sepatutnya jene hadiahkan lesung batu yang dah guna tu kat anak2 tu...kata org tua2 la...mungkin itu salah satu benda yang memang 'wajib' ada kat dapur nak2 untuk nak2 perempuan...

penggiling yg awak pegag tu makcik kita guna sampai kitorg sekolah rendah...sebab katanya lebih sedap giling sendiri dari beli dan blend tu...

tapi dah semakin veteran, tak larat pun nak giling2 ni...anak2 pulak dah tak warisi benda2 tu lagi...

~LIZA~ said...

ada sorang kwn i ni (husband & wife), asal ada wedding (their close friends) aje confirm diorang bg lesung batu. masa i dpt wedding present dr diorang pun kotak tu berat semacam dah dpt agak dah.. hahahahaha!

farahazmin said...

betul2... Aku lgsg x guna blender pn kt umah.... guna lesung batu jek... lg senang.. nk bsh pn sng.. huhuhu...

lemonade said...

susah jugak xde lesung batu kn. hmm, sis kena beli jugak la satu.

puan.farah. said...

huhu..susah xde lesung batu dok 2 orang..i beli kat paso malam je.huhu

nizza-abira said...

perkara pertama yg mesti ada masa nak dok sendiri adalah lesung batu. Mula2 beli kecik aje, tp mcm leceh aje asik bwg melantun lantun. lps tu terus beli yg besar. :))

family akk pun guna perkataan tak sajak tu, hihi...

Cahaya said...

sy pun tgh nk cari lesung batu ni.. Hehe maklumler nk mulakan hidup baru..upssss:-)
Tp sy suka pic yglast tu.. Klu kat kampung mak saya wat giling inai.. Lumat & merah jadinya..huhu

NURUL said...

baru tahu ikea ada design lesung batu yg comel mcm tu. kalu nurul pun nak beli lesung batu mcm tu. comel laaa :)

Ija1202 said...

fathi, perlu ada lesung batu dirumah :)
klu nak masak lomak cili api...jgn guna blender rasanya kurang terangkat heheeeee...

"Fd_kZ" said...

alamak, canggih bebeno lesung batunyer... saya made from Pt JAwe jerk .. huhuh pT jawe is The BEsh.. (",)

cik mas said...

hehehe.. yg bawah tu bole buat build up muscle skali..

anil lutaze said...

awak...hehe....alatan masak pertama yg saye bli after khwen adlh lesung batu...sbb saya mmg malas nk kluarkan blender...hehehe

psl dzul tu...mmg ikot nsib sape yg ada bad experience...saya tau tu..tp most of d time..mmg puas hati sbb dia boleh buat design ape je yg kite nak..espc wedding dress..my fren byk yg puas hati...tp x kurg jgk yang kain ilang..haha...tp nsib jmpe blik...my wed dress only nikah outfit buat kt dia..

sbot ttg quality kesedapan pakai mmg no 1 lah besides hrga reasonable brbndg designers kt luar tu kan..

sbb tu my family mmber prmpuan still tempah pd dia utk baju kurong with any feshen...

jd yg bad xperience tu mmg x brnasib baik lah..itu i akui...ada juga terjadi..

en_me said...

ammvoiii fanjangnyerrr.. ehehe

Fathiyah said...

Atiqah : betul2. seksi gitew pakai kain batik sambil tumbuk sambal belacan. Jgn lupa pakai perisai =p aka clear plate / google. Hehe. pedih woo kalo terkena mata.

Anul : lain ke? Hehe. insyallah, akak try dtg ye. Mmg berhajat sgt nak gi majlis anul nih =)

Shifa : entah la awak. Tak tau la lesung batu nih tahan lasak ke tak. Kalo yang biasa tuh confirm tahan lama. Sampai 7keturunan.hehe

Maria : takpe, awak ada excuse tak beli lesung batu lagi. Mcm kte nih, mst kene label mls masak.hehehe =p

Ungu voilet : tu lah pasal.setakat 2,3biji bawang tak kan nak blend. Hehehe =p

Hidayah : oh, yeke. First time kte dgr cite nih. Btl gak kan. Kte paling suka lesung batu mak kte. Tak tau nape. Hehehe. sentimental value kot. Arwah nenek kte pun ada penggiling mcm nih gak. Berat gilak. Kte pnh guna utk giling inai dulu2. zaman inai tiub tak dak lagik. hehehe

Liza : bgs la kawan liza tuh. Sbb mmg ssh nak cari kwn yg akan hadiahkan lesung batu. Benda yg mmg berguna lps kawen =)

Farah : yup. Ringkas kan guna lesung batu. Chef terkenal jamie kat AFC pun ckp lesung batu mst ada kat dapur =) kalo mat salih pun guna lesung batu, org melayu lagi lah kena guna. Hehe.

Lemonade : tulah. Nak beli satu. Tp,nak yg vass.hehe. memilih kan akak ni =p

Pn. Farah : betul2.mmg ssh pn

Nizza-abira : yeke. Mmg btl la kak. Lesung batu yg besar lg best nak menumbuk.hehe

Fathiyah said...

cahaya : kte dah bau nasi minyak nih.hehehe =)

nurul : comel kan.tp dh lama takde stok la.huhu

ija : itulah psl.ms baru kawen dlu tak teringat nak beli.hehe

Fd_kZ : comel aje.sbb tu berkenan =) lesung batu traditional ttp mnjd pojaan.

cik mas : hehe.blh ganti dumble

anul : hehe.mmh leceh nak kuarkan blender =) aah.kwn kte tuh hilang kain dia.sian.

Fathiyah said...

anil : sori type error nama awak

en.me : =) double meaning?kurang faham

hazlina said...

Fathiyah,wajib tau ader lesung batu dkt dapur..hehehe!!

Fathiyah said...

hazlina : aah.mmg wajib.umah kte je yg takde lesung batu lagi.hehe

papaYA said...

Lesung batu ikea tu macam lesung batu kat lab :)

Tak pakai lesung, pakai chopper blender cepat wo ;)