Sep 27, 2010

Nasi Kandar Beratur

Sapa anak Penang?
Hang pa tau dak Nasi Kandaq Beratoq?
Kalau hang pa tak tau, koman la aihhh. Heee

There was a lot of Nasi Kandar stall in Penang. Yang famous, yang underground, semua ada. Just name it. Yang biasa kita dengar, Nasi Kandar Line Clear, Nasi Kandar Pelita & Kayu Nasi Kandar. Ada yang dah open their branches merata tempat pun. But, if you want to taste the original nasi kandar, you have to come to Penang. Taste it. Feel it. Ada beza tau. Mamu Penang mana sama dengan Mamu KL. Hehehe.

Saya ni bukan la peminat hard core nasi kandar. Sekali sekala pekena, why not kan. Last two weeks, kami serbu Nasi Kandar Beratur. Stall location, betul-betul sebelah pagar Masjid Kapitan Keling, center of Penang city.


Ceritanya, stall ini sebelah siang owner lain yang berniaga. Sebelah malam jadi stall Nasi Kandar Beratur. Business operation starts at 10pm until pagi tak tau pukul berapa. Hehehe. Kami sampai around 10.30pm, orang dah beratur panjang pon masa tuh. At first, saya memang terkejut la jugak. Macam tak percaya je orang sanggup beratur gile panjang just nak makan nasi kandar. Giler hebat manderem / kas-kas Mamu ni na. hahaha =p

Tu la speciality Nasi Kandar Beratur. Nama stall pun dah kena sangat dah. Bear in mind, kamu harus bersabar masa beratur. Tempoh beratur, dalam half an hour and above. Siapa yang kuat iman saja boleh sabar Q. Hehehe. If you comes in a group, cop la tempat duduk siap-siap. The seats were too limited. I’m wondering jugak kenapa depa tak tambah kerusi & meja. Sebab pelanggan yang datang non stop. The Q was never end. Sentiasa panjang until mid nite.


Kami order nasi putih + kuah kari (tak terlalu pekat atau cair, just nice) + ayam goreng + telur ikan + pedal ayam. Memang sedap. Especially ayam goreng yang rangup itu. Marvellous. Kenyang tak hengat la. Teh tarik pulak kaw kaw punye. Memang tak sama macam kat KL.

Harga, RM 70 for 8plate including drinks. Consider reasonable & puas hati since kami makan 3jenis lauk. Ayam pulak besaq-besaq. Heee. Kalau hang pa pi Penang jangan lupa try Nasi Kandaq Beratoq ni na. Finger likin’ good. Hahaha =D

16 comments:

amElyn said...

lama tak u gi beratur???
jenuh i q masa tuh...hukk3.
tapi takde lah sedap sangat.maybe sebab i bukan fan nasi kandar.. =P

Noli said...

sape yang tolong Q?..giler lama tuh..lenguh..tringat nak beli kopok lekot BTB dulu..lama gak Q..ish ishhh..

nasib baik sedap kn kn..hehe

goblogbyfarah said...

makannnnn jelah hampa dua nih!hehe..

Atiqah Adnan said...

pergh nasi kandar... da lama tak makan.. nampak macam best je.. lagi2 ayam goreng tuh.. hihi~

nanti pi penang mesti cari.. ni kat area mane tuh..?

~♥ iella ♥~ said...

Nasi kandar beratur kt majlis Kapitan Keling,Penang???

Pkl 10 beratur,pk l11 baru dapat mkn... Ada bran??hihi

Liyanaroxx said...

hehehehe...balik kampung je wajib layan Nasik Kandaq Beratoq nih,mmg trademark lah kalo beratoq sampai berejam tuh! =P

mawarbiru said...

rasa mcm pernah tgk JJCM gi situ.. mesti best kan??

iella said...

jalan2 cari makan??? dah masuk dah ari2..Serina mkn puas..hihi

Fathiyah said...

amelyn : i tak beratur,i tukang cop tempat duduk je.for me,taste nasi kandar beratur nih not bad jugak.maybe sbb lapar kot.hehe

noli : abg ipar & his clan yg beratur.hehe.oh,kepok lekor BTB mmg femes kan.hr tuh,kte lau kat situ.tak stop pon sbb tgk ramai sgt org.

goblogbyfarah : dua2 pon dah makin gebu kan.hehe

atiqah adnan : aam goreng dia mmg best pon. sdp. dkt sebelah masjid kapitan keling.

iella : hehe. betoi2. kami dah sahut cbrn beratuq.

liyanaroxx : wah..kamu hardcore nai kandar ye.syok eh dpt mkn sekali sekala kan

mawarbiru : JJCM ada dtg sini ker...tak tau pulak kte.hehe

iella : serina mmg pandai mkn.tgk dia mkn buat kita terliur.hehe

bride2wife said...

Fathiyah..

i just went to penang hari tu..memang lalu kat kedai ni..tapi time tu siang, tak bukak lagi...

tak faham nape dia buka kedai at 10pm, and closes during daytime..

next time boleh pg...i love jalan2 penang :)

fatenton said...

akak pernah makan nasi kandar jalan kg attap tak? kat situ nasi die mmg sedap gile.. faten dah addicted.. :D

Ms Pancake said...

fathiyah.. oo..i ada nampak nasi kandar nie..to x pegi.. ape je nasi kandar kat penang cam bes je.. hehe.. shud try next time.. XD bile nak kuar minum2, mkn2 lagi nie

m@Ri@ said...

la bila masa awak mai penang?tak habaq pn..huhu..em sy tak pernah mkn kat situ..so takleh nak komen..tp org kata klu beratur lama gileeeeee..

Fathiyah said...

bridetowife : yes.i wonder juga kenapa kedai ni bukak mlm saja.10pm onwards pulak tuh.kalo hr2 mkn time mcm nih,alamatnya gemok lah.hehehe

fatenton : tak penah lagi.sedap ek?em,bila2 blh pi try.thanks faten =)

ms pancake : insyallah,nnt bila2 blh jumpa kan.skg ni i think sume bz dgn open hse kan.ehehe


maria : last min plan pi penang.tu pon sekejap je awak.1malam tido,esok dah balik...sori eh awak.bila la nak dpt jumpa maria & aqil ni...aha,mmg lama pon kene beratur.hehe

PurPLe LaDy AiFA said...

oh my, i yang duduk dekat pon xpenah g makan beratuq kat sini.. dah banyak kali terliur tgk blogger citer makan kat sini bila jalan2 penang.. waaaaa. nak!!!!

m@Ri@ said...

xpela fathi..nnt mai lagi..leh lepak2..:)

penang mcm2 mkn ada no..;)