Sep 21, 2010

Dam dam dum… raya!

Salam bloggers =)
Lamanya cuti. Seronok kan. Nikmat.
How’s your raya celebration? Sure best, meriah & penuh makna kan. Alhamdullilah.

Tahun ni, turn saya pulak beraya bersama famili mertua. Pagi raya, kami beraya kat Taman Melati. Lepas solat sunat Aidilfitri, semua bersalaman & bermaaf-maafan.


Famili portrait, harus ada. Then, kami terus ke Kuala Pilah, kampong ibu mertuaku.

Jalan di kampong jammed. Biasa la. Time raya kan. Kat bandar lengang, kat kampong pulak sibuk. Juadah raya yang wajib kat sini, lomang paneh & rendang podeh. Terbaek punye! Oleh sebab cheq tak tahan pedas, sebelum makan, harus tanya tuan rumah dulu whether masakan dia podeh ke tak. Hehehe. Ada jugak tuan rumah yang dah warning awal-awal, bagitau masakan dia podeh. Tahap kepedasan orang nogori ni memang tak hengat punye. Berasap telinga & mulut. Kaw kaw punye podeh. Den surrender la. Ngehehe.


Port kat kampong yang paling saya suka, bertenggek kat tangga batu ni. Syok. Especially time angin sepoi-sepoi bahasa gitu. Kalau anak dara, orang tua tak kasi bertenggek macam nih. Tak manis katanya. Tapi, den dah jadi mak dara, so takpa la. Hehehe. Melepak sambil borak-borak. Romantik cara oldies sungguh. Hahaha =D


Raya ketiga kami bertolak ke Lumut.

Dah plan nak jumpa my BIG family kat sana. Saja tahun ni ayah ajak kami pi Pulau Pangkor. Ziarah sedara mara cum short holiday. Okay, malas nak cerita panjang, photos galore ahead. I’m having a great time with families. Fun, fun!


Kampong Teluk Kechil


Holiday time cuti umum a bit mahal. Semua naik harga. So, if you really want to enjoy your holiday, forget about the money you need to spend. Huhuhu. Yes. Pocket pain. Kami stay kat Teluk Nipah. Breakfast, Nasi lemak sambal semata takde ape RM1. Belasah jelah labu.


Dinner at chalet consider cheap. Ikan siakap tiga rasa was marvelous! Terangkat. Transportation cost, double price from normal days. Luckily we got villagers van driver yang tak cekik darah.



What we did :
Island Hopping (Pulau Giam, Pulau Buaya, Pulau Paus, Coral Island), Kayaking (Best giler – highly recommended) & mandi manda. Hehehe.










A must visit place in Pulau Pangkor, Kota Belanda.


Don’t get surprise naa. Photo-gurl-dix. Hahaha =p

Sekian saja cerita raya. Babai =)

11 comments:

lemonade said...

bnyak betul agenda di hari raya. hihi
fun abessss :D

idayusof said...

ghondang pilah sodap wokei. nyumnyum.laie podeh, laih sodap!

Selamat Hari Raya Fathiyah! =)

"Fd_kZ" said...

wow.. kak. g beraye ker cuti2 m'sia.. jauhnyer g beraye ke teluk smpi.. huhuhu

Iena said...

ini versi org KL beraya... beraya cum holiday... ;)

goblogbyfarah said...

seronoknyaaaa, beraya sambil bercuti!hehe..

NURUL said...

tema biru. kita pun suka that color

Ainul said...

bestnyer makan angin..

fatenton said...

amboi dlm beraya sempat makan angin.. best best :)

zLa said...

baju raya kamu shanteqq!!

Fathiyah said...

lemonade : ponat ahkak dek non oiii.hehe

idayusof : u mst thn podeh kan.i cannot go.boleh sembelit sebulan.hehe.selamat hari raya acik! =)

Fd_kZ : sbb ada sedara dik. kalo tak, tak sampai kot.hehe

iena : two in one. heeee

Fathiyah said...

goblogbyfarah : syok + penat gak ler.hehe

nurul : ye.wrna fav kite sama la nurul.hehe

ainul : mkn angin+makan nasi+minum air sampai kembong.complete.hehe

fatenton : pakej raya nih.dua dlm satu.hehe

zla : tenkiu dear =)