Jul 31, 2009

Gusar

Alhamdullilah

ungkapan pertama yang patut saya ungkapkan. Syukur ke hadrat Allah SWT untuk rezeki kurniaannya sekali lagi buat kami. Ya,saya ingin umumkan berita ini pada kalian :)
Saya disahkan mengandung. Perasaan? mestila gumbira yang tak terungkap.

Tapi, disebalik gumbira & syukur, sekali lagi kami diuji.
Sejak sabtu lalu, saya mengalami vaginal spotting or bleeding. Saya mula risau. Spotting mula berkurang hari ahad & isnin. Tapi kembali banyak hari selasa. Jam 3pagi, sakit yang teramat datang tiba-tiba (crampy, very sharp pain at pelvic like pelvic pressure). Saya kejutkan syah. Kaget. Syah pun tak tau apa yang patut dibuat. Syah cuma baca ayat kursi, al-fatihah & selawat syifa sambil usap perut (rahim) saya. Sakitnya... hanya Allah saja yang tahu. Dalam hati, terdetik kegusaran akan kehilangan benih ini sekali lagi :(

Pagi, kami ke Pusat Pakar An-Nur. Sekali lagi,bertemu Dr.Fatimah yang sangat baik. Sesi consultation, checkup & scan. Kami dapat melihat kantung kecil itu. Kecil yang amat. Sangat fragile. Jika ikut kiraan Dr,kandungan saya berusia 7minggu. Tapi,mengikut result scanning, usianya mungkin baru 5minggu. Instinct saya mengatakan kandungan ini 5minggu. Optimis. Dr.Fatimah berikan Dupasthon, hormon progestron yang bertindak menampung baby sepanjang tempoh 9bulan 10hari ini.

2minggu akan datang, saya perlu checkup semula. Setakat ini, status baby 50-50. Jika 2minggu lagi,terdapat progress yang memberansangkan dalam kantung itu, maka baby saya selamat. Jika tidak, anda tahu kesudahannya kan...Ketika ini,saya berehat dirumah saja. Bedrest. Tapi spotting masih belum menunjukkan tanda-tanda berkurang. Kami hanya mampu berdoa padaNya. Hanya Dia saja yang lebih mengetahui setiap sesuatu itu.

Terlalu banyak untuk saya coretkan. Luahan rasa. Doakan kesejahteraan kami ya :)

28 comments:

susudalambotol said...

saya doakan yang terbaik utk awak dan syah. dugaan hebat untuk awak ye?

insyaAllah semua akan ok.
dengan izin Tuhan.
amin.
:)

diHa said...

kak long, kuatkan semangat!! insyaAllah jika rezeki berpihak pada kak long, baby itu pasti selamat.. Doa byk2 kak long! diha pon turut doa kan utk kak long k! :)

dibiuscinta said...

yeay!diumumkan juga..baru smlm dpt tahu ttg ini..
erm pasal berita kurang baik itu, mungkin sedikit dugaan dariNya..saya yakin rezeki pasti berpihak pada awak tapi ingat..mest jaga diri sebaik2 ye..cuti lama2 skit..he..

mrs SyeDiz said...

fathi,
tahniah ya.
dan juga bykkan berehat.
saya doakan baby awak & husband selamat, insyaallah.
jgn lasak2 ye.

saya doa.
*hugs*

nixa said...

rehat cukup2.. makan cukup2..

hope everything will be fine..

Iena said...

alhamdulillah... aku tumpang gembira dgn perkhabaran ini... :)
gembira bila sorang demi sorg kengkwn kite dah n bakal menjadi ibu... prasaan jeles aku simpan jauh2...

hope ko n baby sehat sentiasa...

Ija1202 said...

jaga diri bebaik..ikut segala nasihat doc yer..insyaAllah jika sudah tertulis rezeki itu, pasti semuanya selamat!
doa sy semuanya selamat..

Cahaya said...

tahniah Fathi..
jaga diri baik2..saya sentiasa doakan yg terbaik utk awak,suami n kandungan tu..May allah bless U..

Shifa said...

doa lah yg terbaik.. sekiranya rezeki memihak pada awak, alhamdulillah.. tapi kalau tiada, jangan terlalu bersedih.. ALLAH pasti tau apa yg terbaik untuk kita..
sekarang ni, banyakkan rehat dan jgn skip mkn ubat ok?

Fathiyah said...

susudalambotol : setiap org bahagian dugaannya lain2 kan.insyallah,kte pun doa yg terbaik utk kami.thanks awak :)

diha : thanks diha.insyallah,klong doa setiap masa ni.dlm hati berdebar2 gak.

dibiuscinta : nape blog iza lama tak blh msk?private kan ke?ala,nak bc blog iza :) thanks iza.dugaan ni mengajar erti kesabaran.kte mmg nak berehat lama,tp tak boleh la.keje kat opis berlambak.huhu.sure bos dah mengamuk tuh ;p

huda : thanks huda.maybe rahim kte sgt sensitif la.kte tgk org lain pregnant blh jln sana sni.mcm best je.kte baru gi jln dkt2 je.tak jln jauh pun.kte kene extra carefull la.rs bersalah plak sbb gi jalan..hmmmm :(

nixa : baik cik nixa! :)

Iena : insyallah.hrp2 ok lah.aku pon takut nak menaruh harapan tgi sbb status aku 50-50.jgn putus asa.mst ada rezeki utk ko jugak :)

ija : time kasih ija.kte dah ikut ckp Dr ni.bedrest.membuta sampai tengahari.hehehe ;p

Cahaya : thanks awak :)

shifa : kte pon doa mcm gitu gak.kalo baby ni rezeki utk kteorg,moga Allah pelihara,selamat & sempurnakan kejadiannya :) ok.kte nak mkn ubat :)

Iryani Noor said...

Fati,
Tahniah diatas perkabaran yg menggembirakan ini...
Akak doa kan yang baik2 untuk Fathi & baby..
Banyak kan berehat & makan ubat yang Dr beri..
Jika rezeki itu sudah tertulis buat Fathi & Shah, pasti benih itu akan bercambah hingga cecah ke 9 bulan nanti..Insya-Allah

dibiuscinta said...

He. Thanks sudi nak baca blog iza. Da bukak pun. Aritu iza edit, pastu hancor..ilang semua tp metamorphosis of life still di ingatan..hehehe..ok keja nnt jgn wat berat2..minta tlg kawan tau..ingat fathi ada kandung amanah Allah itu

Fathiyah said...

Iryani : thanks kak yani :) insyallah,rezeki tu Allah tentukan bukan.doa & tawakal :)

dibiuscinta : la,yeke.banner baru iza cantik.posing daring lagi ;p hehehe.ok.sume keje rumah,syah yg buat.sian plak akak tgk dia.dah jd surirumah tangga la plak ;)

+fnajiha said...

alhamdulillah, fathiyah... iAllah akan doakan for '3' of you.. bedrest betul2.. ;)

Fathiyah said...

fnajiha : thnaks anet.boring kene bedrest.dah tak larat nak tdo ;p

+fnajiha said...

aih! best ape bedrest... kalau tak nak boring, bace buku ke, mengait ke, blogging from bed ke.. hehe..
kite suke tido tau awal2 tu.. mase awal2 tu mmg tak buat keje rumah langsung, rehat je.. sebab my rahim pun a bit sensitive.. jgn stress2, ok? ;)

Werdah said...

Salam.. chikgu doakan semoga Fathiyah n kandungan sihat dan di bawah perlindungan Allah.. banyakkan berdoa dan sabar.. Allah Maha Tahu apa yang terbaik buat hambaNya

astalavista said...

sis...May God Bless u n ur baby...amin....Ada hikmah di sebalik semua berlaku..Allah tidak akan menguji hambanya melebihi kemampuan hambanya...

هدايه يسٓ / Hidayah Yassin said...

tahniah untuk berita gembira ini... yang penting jaga diri dan sentiasa ingat apa pun yang berlaku ada hikmahnya kan?

kita dan semua doakan keselamatan untuk awak sekeluarga. semoga baby ini akan menambahkan keceriaan dan menguatkan cinta kamu...

p.s: seronok kawan2 nak dapat baby...jaga diri ye?

farahazmin said...

salam... byk2kan bersabar... insyaAllah rezeki berpihak pd ko.. aku doakan yg terbaik utk ko...

ungu violet said...

awakkkkk!!!!
Alhamdulillah..
i'm so happy for u..
kena jaga betul2 ni..
jgn buat kerja berat..
kita doakan awak selamat sampai bersalin ok!


*kita tak sabar tunggu habis tempoh pantang!!

mrssyediz said...

fathi,
tu lah. rahim kita lain2 condition.
saya plak dinding rahim xcukup tebal. doc ckp, mungkin sb tu ssh nk lekat.harap ada rezeki saya & husband 1 hari nanti.

:(

m@Ri@ said...

sy doakan yg terbaik utk awak fathiyah..dugaan demi dugaan utk awak..harap awak tabah..semoga semuanya selamat..jadi ke mai penang?

kusuma said...

fathyiah...

sum doakan sumanyer slmt smpi cukup bulan..
dugaan nie, mesti ada hikmah yg menanti kamu...

bebyk bersabar, rehat yea, lasak kurangkan...

tahniah...

nizza-abira said...

akk tertinggal ketapi nampaknya
apapun tahniah dari akk buat kalian berdua

byk rehat ye
jgn buat keje berat
bykkan berdoa & solat sunat

InsyaAllah semuanya akan selamat hingga tiba saatnya :)

"Fd_kZ" said...

tahniah , tapi jgn bnyk pk sgt ...
tido jerk ... rehat kan diri jgn bnyk gerak2..
insya Allah .. selamat ..
Ameen.

.mawar. said...

akak! sy baru bc posting akak ni.. 1st tahniahh!! doa byk2 k.. insyaAllah kalu dah tertulis rezeki akak..semuanya akan selamat. saya doa utk akak.. take care!!

Fathiyah said...

fnajiha : bila dah start keje br la rs nikmatnya bedrest.huhu.

cikgu werdah : terima kasih cikgu :)

astalavista : thanks anul :)

hidayah : ok.tq hidayah :)

farah azmin : tq farah :)

ungu voilet : amboi,sbr2 ye awak :) insyallah,kte pon hrp cm tu gak.

huda : insyallah,kte doakan rezeki utk awak pulak ye pasni :) teruskan perjuangan!

maria : tq maria.insyallah jadi pi penang ;)

kusuma : time ksh sum :)

nizza abira : thanks kak niza

Fd_kZ : tulah.kte pon takmo pk sgt.buat mcm biasa tp berhati-hati :)

mawar : thanks mawar :)