Aug 4, 2009

Syoknya!!!

Satu perkara yang seronok bila mengandung
Saya boleh makan banyakkkkkk ;p hehehe

Syokkan :) Inilah salah satu nikmat Allah swt untuk wanita hamil. Gembira bila boleh makan tanpa rasa bersalah pada janji manis untuk berdiet.hehe. Tapi, harus diingat juga ye. Jangan amalkan konsep 'aku makan untuk 2org'. Aha,konsep ini sama sekali salah. Konsep ini boleh menyebabkan ibu-ibu mengandung over weight dan mengalami kesukaran untuk menurunkan berat badan selepas bersalin. Lagi parah jika baby over weight. Jadi, makan dengan berhemah ;) cewah.hehe.. Makan bila lapar,berhenti sebelum kenyang :)

Jadual pemakanan saya sekarang sudah berubah. Buat masa ni,saya tak lalu makan pun. Pagi,sekadar alas perut dengan 2ketul roti bun. Waktu diantaranya, sementara lunch, saya makan kismis dan kurma. Air suam sahaja. Saya tak suka air manis sekarang. Tak boleh nak masuk. Saya penggemar teh yang tegar. Tapi, oleh kerana kondisi badan tidak mengizinkan, maka saya tidak menyentuh langsung minuman kegemaran saya itu.huhuhu...

Susu, saya pilih anmum. Bagus ke anmum nih? Saya beli je. Sebab kurang lemak.hehehe. Tengahari, saya makan spaghetti/makaroni/bihun/kuew teow. Nasi? hmmm..cannot cannot. Entah kenapa saya tak selera nak makan nasi. kesian. Eksen ye.. Saya cakap kat syah, baby ni anak omputih agaknya ;p hehehe. Pizza,steak,chicken chop,fish & chip. Yang ni memang dok teringin je memanjang. Terliur tengok pie dalam rancangan French Food at Home. Sedapnya!

Tekak loya selepas makan. Kalau ikutkan hati, mahu saja saya muntahkan semua isi perut. Tapi, bila memikirkan amanah yang satu ini, saya tahankan jua. Perit. Badan lemah longlai. Sabar sabar. Cobaan ;)








4weeks :)

18 comments:

farahazmin said...

hahaha... sebijik mcm amsyar dulu... nk yg western2 aje...amsyar dah pandai meniarap... seronok sgt....

Iena said...

amboi... anak2 sedara aku ni sume ala mat saleh celup kopi la pulak... mkn western2 jer~ :p

nway... suka baca diari hidup ibu2 ngandung ni... :)

ungu violet said...

fathi, awak dah ok ke?
bleeding dah berenti?
hehe, time pregnant nilah nak mkn byk dan best2!!!

azuradaud said...

hoho..seronoknya..
fathi ko leh minum susu anmum???
farah dulu tak leh minum sebab tak sedap tak silap aku..(suprised ni)

eksen tul baby GBH ni..semua nak yg western jer..azie nyer baby cam tu gak ke?

harap2 le nanti baby gua nk makan yg senang2 nak carik (berangan tak hengattt)

farahazmin said...

hahaha.. aku mmg x leh msk anmum... skjp je aku minum... last2 minum HL je... rendah lemak gitu... hahahha

m@Ri@ said...

awak dah sihat?bleeding lg tak?jgn wat kije berat tau..anyway maria dlu minum anmum pastuh skrg minum enfamama..nurse sarankan..apepun tahniah awak..=)

"Fd_kZ" said...

wah... bagus2.. ader loya2 x?
mudah2an selamat sumernye.. klu bley minum susu bagus'la., klu cam saya kena paksa diri lagi susah .. skrg nie pun pintu atie blum terbuka utk minum susu .. huhhhu

lo.lo palazzo. said...

awak, congrats..bestnya dah pregnant.

jage dri baik2.
=)))

FARHANA JAMIL said...

Fathiyah...congratz! take care ok.

easyou said...

congratulations ;)

Cahaya said...

amboi sonoknya makan ye...
xpe2 ibu mengandung mmg special edition kn:-)
jgn ngidam yg bukan2 tau..:-p

tia said...

kakak dah mengandung?!!!!
tahniah.

kusuma said...

bestnyer...
mngandung ek...
hrp2 sumanyer slamat yea..

susu tue bagus tau...

+fnajiha said...

alhamdulillah, i'm quite nervous jugak tunggu ur check-up result!!
Allah kan maha adil, dia akan bagi ganjaran kalau kita sabar dgn ujian dia kan? ;) i'm so happy for both of you! enjoy your every second of pregnancy,ya? kirim salam baby!

susudalambotol said...

awak takde morning sickness ke?

NURUL said...

hai awak..baruterjumpa blog awak nie di blog hidd. tertarik dgn blog awak sbb awak tgh pregnant kan? sama keadaan dgn saya. salam perkenalan dr saya ye :)

+fnajiha said...

really? ayam? elok jugak, low fat. ;)
hope u have a wonderful 9 months experience! iAllah.. happy for u guys!

mrs SyeDiz said...

fathi!
awak ok tak?
sila update ya!
saya doakan awak & baby sihat selalu, insyaallah