Oct 5, 2009

Teraniaya

Opismate : Nurul,boleh tolong goreng bihun tak? 5bungkus je,tak banyak
Saya : Erm,bolehla.

Tengahari tadi, jamuan raya di office. Secara tak langsung, saya pun terlibat sama jugak. Untuk save budget & kos, kami sepakat masak sendiri sorang sikit. Budget constraint. Jadi, cut yang mana patutla.

Nak jadi cerita, task saya goreng bihun. Ok lah tuh. Kalo nak buat rendang, terus terang saya tak reti. Firasat saya, kalo setakat 5bungkus bihun, boleh 2kali trip menggoreng. Memandangkan kuali magic saya tuh tak la sebesar kawah kenduri. Hehehe ;p

Alkisah pun bermula. Masa ambil bahan-bahan mentah yang dibeli oleh opismate, saya terkejut jugak. Macam banyak je. Betul ke 5bungkus nih? Tapi tak terkeluar apa-apa dari mulut. Speechless ;p.

Sampai dirumah, syah pun tegur. ‘Aih, banyak betul barang, betul ke nak goreng bihun 5bungkus? Macam nak buat kenduri je nih’. Saya sudah mula confius. Nak sedapkan hati, ‘betul kot ni,maybe aku je yang rasa banyak’.

Started the task. Rendam semua bihun. Berbesen-besen I tell u. Gilak. Bila start menggoreng, memang la tak muat semuanya sekali. Sah-sah la cheq kena buat 3, 4trip kalo lagu nih. And its true. Total, 4trip menggoreng. Pinggang macam nak patah, tangan macam nak tercabut, rasa nak menangis, hati bengkak beb. Pukul 2pagi baru cheq dapat tidoq. Tuh pun pagi-pagi, bangun sambung goreng skit lagi. Nasib baik suami cheq teman memasak. Teman tengok jelah. Ok lah tuh. Buat semangat.


ha,tu dia bihun.4 round okey.huhuhu

The truth that I discovered dis morning.

Saya goreng 4kg bihun semalam. 2 kali ganda dari jangkaan sebenar. Rupanya, ada si polan cakap 2kg tuh tak cukup. So, dia insist tambah another 2kg tanpa pengetahuan saya. Ini dah kes naya orang tau. Cuba kau yang goreng 4kg tuh. Ada tahan?

Tahun depan, tobat cheq tak mau goreng bihun lagi. Volenteer masak juadah lain cheq sanggup. But not main menu. Serik.

Nota kaki : tenaga & mood haku down hari nih gara-gara bihun goreng. Sob sob sob :(

19 comments:

mrs SyeDiz said...

huhu. cian awak. ye la kalau kita ada kuali beso lain ceritanya.

pesal si polan tu x buat. kuang asam betul!

lo.lo palazzo. said...

wak, sian nye kene goreng smpai 3,4 trip, tp mesti sdp kan.

puan.farah. said...

huhu..dasatnye. bab mengacau tu tak tahan..xpe lah, exercise..hehe

Cahaya said...

wah cianyer fathi..
mcm nak kenduri je ek..banyak giler

cik mas said...

alahai kesiannya dia.. ni kes dera ni.. :)

dibiuscinta said...

wah dashatnya..ciannye..thn dpn suh yg naya org tu yg wat..baru die rasa..

ungu violet said...

haha.
kesiannyaaaa!
kita goreng utk awak haritu pun dah mcm nak nangis tau penat gila!

susudalambotol said...

takpe fathiyah. yang penting meehun goreng awak sedap. ehehe.

NURUL said...

ALAHAI CIANNYA. KALU SAYA PUN FATHIYAH SAYA TAK MAU LAGI. KENA NAYA JER

Shifa said...

mesti tgn awk dh kecik sebelah kan? hehe..

m@Ri@ said...

em terliur plk tgk mihun goreng fathiyah..sian awak..mesti lenguh abis tgn2 kan..smp 4 round..next year awak ambik part yg bawwa kuih ke kek ke..senang skit..

nizza-abira said...

4kg? memang banyak fathi. bukannya 4 bungkus. 1 bungkus pun tak sampai sekilo.

dulu2 pun akk selalu buat makanan berat2, tp now akk dah mula sedar sendiri. apa tak nya yg berat2 semuanya akk. tahun ni akk nak bwk kuih aje. itupun nak order je!

astalavista said...

nampak sedap...good jobss sis..sian sis...

Fathiyah said...

mrs.syediz : tu la psl.mcm kte ni tukang msk kenduri kawen plak kan

lo.lo palazzo : ms msk tu tak la ape rsnya.belasah aje.nsb baik la ok ;) alhamdullilah

puan.farah : itula yg kte dok pk awak ms mengacau.pk positif.takpe2,kurus lengan haku pasni.hahaha ;p

cahaya : aah kan.awak,insyallah kte gi open house awak ye

cik mas : kes dera yg terpendam.huhuhu

dibiuscinta : cdgn yg amat bernas.hahaha

ungu voilet : bihun awak sgt sedap!udang besau ;)

susudalambotol : hehehe :) mcm mn awak tau sedap? hehehe.

nurul : tobat tak mau dah

shifa : hahaha.kecik dua2 belah.sbb dua2 bela tgn kena guna nak menggoreng

maria: betul2

nizza abira : yeke.rupanya akak pun ada pglmn mcm saya gak ye.syah ckp saya ni baik sgt.huhu.

astalavista : tQ anul.bila awak ak dtg umah akak?kalo nak dtg,ckp je tau.jgn malu jgn segan.hehe

charkoeyteow girl said...

suke baca blog akak...
saya link kan blog akak kat blog saya eh... =)

charkoeyteow girl said...

suke baca blog akak...
saya link kan blog akak kat blog saya eh... =)

charkoeyteow girl said...

suke baca blog akak...
saya link kan blog akak kat blog saya eh... =)

Cahaya said...

fathi dtg la ek..leh kenal2:-)..umah kita blok c,tgkt 3 umah no 3..blok depan surau tu:-)

Fathiyah said...

charkoeyteow girl : menarik nama awak ;) ok.silakan.

cahaya : sori sgt2 sbb tak dpt dtg umah awak