Mar 9, 2010

Kasi Goreng!!!

Bila kamu dah kawen, mesti akan ada orang tanya soalan cepu gangsa nih
“ Malam ni kamu masak apa untuk husband ? ”
Jawapan saya, “ Tak masak pun” Hahaha.
Hah, kerek betoi jawapan tu kan.
Tulah, siapa suruh korang bizzi body dengan cheq =p

Bab masak memasak ni, ianya bukanlah rutin harian saya. Isteri mithali sungguh. Hehehe =p Kalau masak pun, ala kadar saja. Menu orang bujang.

Jom kita tengok apa yang saya bikin untuk menu makan malam
Kaedah memasak yang digunakan – GORENG!!! Hehehe. Sonang.


Mee goreng


Pisang goreng.
Orang biasa makan pisang goreng for tea time, haku plak makan as a dinner. Hahaha. Gila malas =p Tapi, sodap betul pekena pisang goreng + teh O. Terangkat!


Nasi goreng + ayam goreng


Nugget + keropok
Yang ini menu sangat malas kuasa dua ye. Hehehe. Nasib la suami den tak banyak songeh. Tak komplen. Makan sajo lah ye abang =p


Nasi putih + sup daging + cendawan goreng
Aha, ni menu time haku naik sheikh nak masak. Hahaha. Sup daging adalah kegemaran kami =) Cendawan goreng tu, den kono berguru sepurnamo dongan omak mertuo den hah. Baru la menjadi. Sekarang den sudah expert goreng cendawan beb. Hehehe =p

Ok. Jom kita makan!
Sekian =)

Nota kaki : suka tengok blog Otai-otai masak.
Cik Manggis & Kak Lemongrass . Depa nih memang idola cheq la =)

18 comments:

fikaryna said...

ryna sejak kawen da 2 bulan lebih nih..blm kesempatan lagi masak utk en.fika..hik2..nasib baik en.fika memahami..huhu..tp mmg nak masak pun..cuma ryna dok ngan parents jd mmg mama masak..

fabulous.farah said...

huhu..kiteorang pon suka sup daging jugak..

Iryani Noor said...

betul la Fathi.. kalu masak utk ber2 mcam tak berapa semangat sgt.. cuba kalu ader 5-7 org kt dlm umah, baru la lauk2 tu meriah sket.. *alasan btul.. ehehehehe...
mcm aritu tinggal ber2 je kat umah xtau nk msk per, last2 ckp ngan asben "masak megi bleh??".. ahaksss =p... pemalas btull...

mrs SyeDiz said...

owh fathi laling. sila ajar cemana buat cendawan goreng. saya failed. xreti. huhu.

lemonade said...

akak! tolonglah sy! sy x pandai masak. awal thn depan dh nak kawen. takot! sy tau msk fast food je. =)

Nad Nazira said...

fathiyah..bagilah resepi cendawan goreng tu..nad buat susahhhh sangat nak jadi..garing mase lepas goreng je..pastu die jadi lembik..:P

Ainul said...

cendawan grg!!! sedapnyer.start mkn ms study kt utm dl.fathiyah tnjk la cara nk buat cendawan grg tu.ainul buat tak jadi la mcm makcik cafe klj dl.huhuuhu

farah fatihah said...

mak aih semua goreng je!!!
haha..pemalas!


sup daging sedapppp!

m@Ri@ said...

sy dah laaaaaaaaaaaaaaama tak memasak..

Fathiyah said...

fikaryna : awak ada excuse.tak ape.kte nih??? hehehe =p

fabulous farah : yup! sup daging mmg sodap!

iryani : saya sokong 100% alasan akak tuh.hehehe =p

mrs syediz : okeh.beres.insyallah.next entry

lemonade : meh berguru dgn akak.confirm esok trs pandai msk.hahahha =p

nad nazira : okeh.boleh2.next entry ye

ainul : penah mkn cendawan goreng kat pak ali tak?sedap!!! =) awak klej mana dlu? kte ktho

farah fatihah : hehehe =p ringkas & nak cepat

maria : husband awak yg msk ke?

NURUL said...

ya Allah sedapnya makanan itu

suryana said...

ehem..nk skit :)

m@Ri@ said...

tak..mkn kedai..hehe..dulu time pantang mak mertua sy masak..sbb dia ada sini..skrg die da blk KL..so kami mkn kat kedai je..huhu..

Wawa Vtec said...

fathiyah...rajinnyeeeeeeeeeeeee!

Ainul said...

pak ali tmn u ke? penah lunch kt sana tp tak ambik la cendawan grg. 27hb ni p utm konvo hubby.blh la try.saya dok KP dl sbb dkt dgn FKE..p kelas jln kaki je

aurinh said...

nak resepi cendawan goreng!!!!!!!!!

Fuchsia said...

ha btul tuh. sy buat asik lembik2 je bila dah lama. so sila buat entry cendawan okeh ;p

Fathiyah said...

Nurul : =) terima kasih nurul

suryana : kalo nak, jemput la dtg umah akak.hehehe.dtg bila2 pon blh ana.

maria : oh.kte pon.kalo time mls msk,mkn kat kodai sajo lah.hehe

wawa : hehe.ni time rajin.kalo time mls???? hehehe

ainul : nnt try la cendawan grg kat pak ali.sodap jugak.rindu plak nak blk utm.hehe

aurinh : insyallah.coming soon.nnt kte share resepi & cara-caranya

fuchsia : ok.boleh2.insyallah.tungguuuuuu =)