Sep 9, 2009

I'm Back!!!

Puh puh puh
Dah bersawang blog ni. Minta maaf kerna menyepi. Tuan punya badan perlukan waktu senggang sekejap. Sekarang, mood berblog kembali sudah ;)

Alhamdullilah, setakat ni, sudah 19hari kita berpuasa kan. Cuma tinggal beberapa hari saja lagi. 10malam terakhir yang penuh barakah & maghfirah itu pun bakal tiba. Sudahkah kita bersedia? :)

Cuaca sekarang pun tak menentu. Kadang-kadang panas, mendung dan hujan sejak kebelakangan ni. Sejuk. Dugaannya, perut cepat rasa lapar. Pagi-pagi lagi perut mendendangkan lagu keroncong. Adus. Nak tunggu ke petang, makin kuat alunan lagu keroncongnya. Hehehe ;p

Apa ya cerita saya sejak ramadhan kali ini..........

Weekdays kami iftar berdua. makan ala kadar. macam orang bujang saja. tambahan hari kerja, saya agak letih nak memasak. alasan ;p jadi, pilihan termudah, beli saja. hehehe. beli pun limited tau. sehari belanja rm10 untuk 2orang makan. budget. hahaha. ehem,kami sedang berdietlah ;p

Weekend saya bersemangat untuk masak. kenapa weekend baru nak datang semangat masak??? sebabnya, weekend kami iftar bersama famili. meriah. the more is merrier rite? macam-macam juga juadah yang saya dah try. ada yang marvelous! hehehe ;) ada yang so-so. dan ada jugak yang KO! hahahaha ;p (segan silu den...LOL)

Oh,saya hanya sempat berpuasa 10hari saja untuk Ramadhan kali ini. 1Sept, tanda-tanda period sudah datang. kali ini saya perlu bersedia kerna period kali ini lain kondisinya.

Kelmarin, 7sept, seketul darah keluar. kantung juga keluar bersama. mulanya ia tersangkut dan saya sendiri terpaksa menarik keluar uri dan kantung itu dari faraj. jadi bidan terjun untuk diri sendiri. saiznya kecil sahaja. sayu bila lihat segumpal darah yang tidak menjadi. sakit. saya kira sakit ini cuma sedikit saja kalau nak dibandingkan dengan sakit yang dirasai oleh ibu yang melahirkan anak.

Insaf. rupanya inilah asal kita dalam rahim ibu. kerdil.

Tapi, masih ada lagi baki uri yang tertinggal. ini tak bagus. saya ada masa sehingga hujung minggu untuk tunggu baki uri keluar. kalau tak? terpaksa la den D&C sekali lagi. Doakan saya ya :)

nota kaki : Raya tahun ini den dalam pantang la. boleh tengok juadah raya yang sodap-sodap, tapi tak semua den buleh bedal :( ish.too bad.

32 comments:

mrs SyeDiz said...

fathi!
baru jengah blog awak.
so sad. kalau ikutkan bape minggu kandungan tu. sabar byk2 ya.
insyaallah ada hikmah disebalik kejadian.
mungkin Allah nk berikan yg lebih baik utk awak & suami.
saya doakan kesejahteraan awak.

pantang betul2 tau!
get well soon.

*hugs*

Fathiyah said...

baby stop develope ms minggu ke7 kalo tak salah kte.Dr srh tgu dia uar sendiri.so,last week mmg timing kte period.jadi,dia kuar natural.insyallah.kte pun fikir yg sama gak.dugaan buat kte lbh tabah kan :) ok.kte pantang btl2 :) raya nnt kalo buat makan2 ajak la kte.hehehe(tak malu kan ;p)

puan.farah. said...

ouh..hari tu kantung tak keluar langsung. bergerak pon tak..buat d&c jugak.

get well soon.

dibiuscinta said...

Alhamdulillah Tuhan beri fathiyah keinsafan untuk merasai sedikit tentang pengalaman bergelar bakal ibu lagi dan lagi dan lagi agar makin tabah. Jaga diri. teruskan usaha ;)

ungu violet said...

ya Allah awak, lambatnya dia keluar. nasib baik tak busuk kat dalam. awak kena scan balik tgk dah keluar habis ke belum. kita haritu senang je dia jatuh, teran sikit je. sedih kan tgk janin tak jadi tu =(
harap2 awak tak kena dnc lagila..


awak pantang ye, ni nak raya jgn mkn lemang rendang byk2..take care :)

Fathiyah said...

puan farah : kte tgu sampai kuar.lama tau.beranikan diri + tawakal pd Allah.thanks pn.farah.salam kenal :)

iza : thanks iza.insyallah,kte akan trs berusaha lps ni :) peluang sentiasa ada kan.iza raya kat mana thn ni?

ungu voilet : kwn kte pun mcm awak la.sekali teran dah kuar sume.kte teran tak nak kuar la.kte dah gi scan.ada lagi trtgl & Dr bg tempoh sampai weekend ni.hrp2 dia kuar la
tak boleh makan lemang & rendang ye.huhu.takpe lah kte rs skit2 jelah :)

dibiuscinta said...

he, kite raya umah sendiri dulu kat shah alam. pastu raya ke 2 baru ke rumah mentua. fathiyah lak?

Fathiyah said...

kte balik kg mak ayah kat utara.then blk kg syah kat kuala pilah :) dah budget duit raya utk budak2?hehehe.iza,kalo free,jemputla dtg umah kte raya nnt :)

m@Ri@ said...

rindu awak..jaga diri ye fathi..takut lak denga awak citer..sakit bersalin mcmn la kn..huhu...awak pantang betul2..jgn mkn benda yg tak leh mkn tau..hrp awak tak kena dnc..jg diri..


p/s:sy pun makan lalu je kalau kat umah mak..sbb ramai..kalau kt umah sendiri..mkn setakat isi perut je..huhuh..

tia said...

assalamualaikum!
hi kak fathiyah.
hurm..tak faham la dnc tu apa?
mesti sakit..
besar mana darah tu?
tak boleh bayang ar kuarkan sendiri..
sabar taw kakak..
yay!
dah active..
rindu betul nak baca entri kakak.

Fathiyah said...

maria : insyallah,kte doakan urusan awak dipermudahkan ye nnt.jgn rsau sgt tau.yg penting awak mst kuat :) ok,kte pantang btl2.kan? bila ramai baru berselera nak mkn.hehehe :)

tia : wslm.hi tia.dnc ni istilah medic utk proses cuci rahim bg org yg keguguran :) besar tapak tangan kot.kecik skit.lembik mcm jelly.

easyou said...

salam fathi, pantang molek2 tau. hope everything will be fine.

Fathiyah said...

easyou : wslm.insyallah.hrp2 sumenye ok :) mcm mn awak puasa kat sana?ok?

dibiuscinta said...

tak bajet lg :P..kena bagi ke? ;P..kalo ada pun anak2 sepupu jek n anak adik ipar 2 org..fathy bajet bape? umah fathy kat ne? ada wat umah terbuke ek?he.
asben tu org pilah kat mana? mak iza pun org pilah gak tp da lama tak lik sbb tak de sape dah kat sana..yg ada lalang, sawah n kebun gotah je..hik

Fathiyah said...

kte budget duit raya utk mak ayah,adik2,cousin & anak2 sepupu.kalo jmpa,bg la duit raya.hehe
umah kte kat putrajaya :) takde buat rumah terbuka pun.open house at anytime.nak dtg bila2 pun boleh.tapi kte kat kg seminggu.lps seminggu kalo nak dtg,silalah.hehe.syah srh kte jmpt kwn2 blog dtg beraya.semangat plk dia.kg syah,kg.gamin.atok nenek pun dah takde.makcik pakcik je yg tgl.kteorg kalo g sana pon blk hari je.kg mak iza kat mana?

easyou said...

alhamdulillah.dah 2x puasa kat sini. biasa2 je tp okla ;)

lo.lo palazzo. said...

awak, jage dri baik2..
pantang btol2. sy tau awk kuat =)

Iena said...

fathiyah:
aku igt dah kuar smua dah... ada lg rupanya... hope kuarla b4 wiken ni erk... cmne la erk perasaan tgk janin x jd tu... :(

tp aku nk blagak ngn ko... aku leh mkn lemang n rendang smp kembung!!! hehehe... suka3... pastu, pas raya badan aku kembang setaman...

o, ko nk jemput kwn blog dtg beraya yer... aku ni kategori kwn mana erk??? kwn seperjuangan @ kwn blog??? hahahhaaa... tp kalo bab mkn, aku x kisah ko nk campak aku dlm mana kategori pown... :)

psst: mesti x sabar kn nk sambut raya ngn hubby buat kali pertama...

Iena said...

wah, giler pjg komen aku kali ni... gila kuasa tol! hahahhaa...

tu la ngko... lama sgt menyepi... kan aku dah gian nk komen kat blog ko nih!!!

Fathiyah said...

easyou : yeke.puasa kat mana pun sama kan.yang penting pengisian puasa :)

lo.lo.palazzo : insyallah.thanks awak :)

Iena : ko mmg gilak kuasa.hahaha ;p
aku pon suspen jek nak tgu uri ni kuar.kalo tak kene D&C la.
ceh,saja je ko nak jeleskan haku ye.takpe,utk sdpkan ati,aku bolehla diet dgn tenang ;p heehe.
ko kategori sume lah.suka ati ko nak msk kategori mana.nnt aku buat jemputan secara official k.
yelah2,aku dah start menulis blk ni,jgn la over sgt weh.hahahaha ;p

dibiuscinta said...

insyaAllah..kalo somi ada sama best la ajak die p umah kwn2. kalo solo malas lew. he. segan pun ada. he. kg mak kat kg ibol ke kg ipoh. iza tak familiar pun area kg asben fathiyah tu. he. mungkin penah lalu, he. [iza ni byk tak tau ajek..kekeke]

Fathiyah said...

dibiuscinta : ala,jgn le malu2 ;) kte pun baru 2kali pi kuala pilah.mula2 lalu bukit putus,pening la gak.hehe

farahazmin said...

salam fathi... aku leh bygkan perasaan ko bile tgk janin tu... kalo aku mesti dh nangis sume tp ko mmg tabah... InsyaAllah, rezeki akan berpihak pada ko sekeluarga... tkt aku dgr cerita ko.. mgkin Allah berikan ko masa utk berdua2an n bercinta2an dgn suami tercinta...:D.. bile dgr org2 prgnant ni, aku sgt merindui saat itu.. rase nk prgnant lg dlm masa terdekat ni tp kesian kt Amsyar plak...

Fathiyah said...

farahazmin : aku ok.alhamdullilah.kdg2 aku pk gak,mcm2 yg berlaku lps kawen ni.mgkn sbb aku boleh hadapi sume ni,jd dugaan tu Allah extra kan skit.kekuatan tu dtg sendiri.aku pk +ve.tu je.so,aku & syah tak terbawak dgn sedih.bila rs sedih,kteorg mst bg support to each other.Allah menguji kat bhgn ni.jd kteorg terima dgn redha.
thanks farah :)

Cahaya said...

welcome back fathi:-)
moga segalanya dipermudahkn untuk awak sekeluarga ye...

+fnajiha said...

salam, macam tu rupenye.. tak penah pulak tau secara detail.. :(
hope you are doing fine, bertuah dapat tarawikh ngan husband tahun ni.. semoga dapat jumpa dengan lailatul qadr, iAllah. :)

dibiuscinta said...

bukit putus?menakutkan..rasa cam da hujung2 nyawa jek..lagi2 kalo naik bas..rasa nak jatuh dalam gaung lak..hakhakhak

dibiuscinta said...

lupa nak cakap. iza penah baca yang kalo kite gugur, lagi2 dgn cara DnC kena jarakkan utk dptkan anak dalam 3 bulan utk cam kembalikan semula kesihatan dalaman la..erm, ada tak doc suggest camtu?

arap2 dpt kuar normal..maknanya takyah la wat dnc kan..sbb dari pembacaan sy, dnc ni leh wat rahim kite menipis kan.wallahualam

astalavista said...

moga2 suatu hari nanti..anda mendapat satu keistimewaan yang ada pada orang lain..anul tau sis kuat...chayo2 sis...

Fathiyah said...

cahaya : hi awak :) insyallah.mudah-mudahan

fnajiha : alhamdullilah.kte ok :) seronok dpt terawikh together wif husband for 1st time :) terasa romantik.hehehe.insyallah,harap awak pun ketemu lailatul qadar :)

Fathiyah said...

iza : oh,yg tu Dr ada ckp.samada rest 3bulan,or after 2kali period br blh pregnant semula.psl D&C t,mcm2 yg kte dgr.dinding rahim jd nipis tu depends pd org agaknya.pagi ada kuar lagi seketul.rsnya uri yg tertinggal tu la.sbb saiznya sama mcm dlm gmbr scan yg Dr bg kat kte.lps stop period ni kte pi checkup lagi.

anul : thanks anul :)

dibiuscinta said...

alhamdulillah..ok pantang betul2..he..take good care