Jun 2, 2009

Diet Oh Diet

Anda tahu apa yang terjadi bila hormon-hormon didalam badan anda disuntik pemangkin kegembiraan dan senang hati? Oh,anda tambah pula dengan supplement ceria-ceria selalu.

Kesannya,selera makan anda bertukar dari small appetite menjadi sebesar selera dinasor ;p Apa saja menu yang terlintas difikiran anda *cloud : ayam golek,pasta,roti nan,choc cake,ais kacang..aah,macam-macam* kelihatan begitu menyelerakan!

Dan hasilnya…
Berat badan naik dalam masa yang singkat.huh. Owh,ini bukanlah satu petanda yang baik untuk saya. Dan yang paling tak best,part peha haku nih jugak la yang naik dulu. Yelah,aku tau aku nih adik beradik Fara Fauzana ;p Peha drumstik.hahaha. (atas sbb nih la aku dok pikiaq 1000 kali nak try skinny jeans.aih,mmg tak ada logika! sure jeans tuh muat takat betis aku je kot.hahaha)

Sekarang saya start berdiet.hehehe. konon ;) Ini bukanlah diet ikat perut sampai tak sentuh nasi berbulan-bulan ;p aih,hilang nikmat makan cheq kalo diet lagu nih. Buat apa nak seksa diri. tak kuasa cheq na.. Saya makan berpada-pada,sederhana. Apa jua makanan kalo makan secara berlebihan tentu mendatangkan mudarat. Ya tak?

Target saya exercise 3kali seminggu.hehe..tapi target tak mengena sasaran pun setakat nih ;p hampeh. Sbb haku malas + penat. Alasan.hahahaha ;p
Yang jadinya,sekali seminggu.hahaha. jadilah kan.. pagi sabtu kami jogging kat Taman Putra Perdana depan Shangri-la. Best tempat tuh. Segar. Udara pun fresh. Sejuk. Highly recommended place for jogging and dating. hehehe ;p romantik. Kalo nak berdating,sila bawa ubat nyamuk cap shieldtox atau yg sewaktu dengannya. Sbb sure korang tak mau dating sambil digigit nyamuk kan.hahaha. Petang rabu dan jumaat,saya berpoco-poco dalam rumah.hehehe. bukan reti pun.hentam sajala ;p Step haku berterabur.mmg hampeh. Hancus.pedulikan.janji bersenam & keluar peluh.

Kalau nak cite perihal diet ni mmg macam kisah hikayat 1001 malam. Walaupun sejak dua menjak ni saya lebih concern tentang isu berat badan. Tapi saya bukanlah seorang yang obses bangat mengenai isu kurus atau gemuk. Yang penting badan sihat. Saya terima diri seadanya. Ceria-ceria selalu ;)

9 comments:

ungu violet said...

kita pun nak diet, tapi tak bolehhhh...haha!!!

fathi, awk penah dgr senam seni tak?
bersenam sambil menari.trylah, bestttt!!!

Iena said...

aku juga sdg berdiet... tp diet aku sering diuji... kalo kenduri kwen, xkn nk tgk jer nasik minyak tu... kecik plak hati tuan umah...

pastu aku g gym... org ckp kalo g gym ni, bila stop, badan lg naik... *sedikit konfius di situ... tp g gak sekali dua dlm seminggu.
xnk mkn nasik, gastrik plak... *alasan lg di situ... tensen aku ngan berat badan skrg...

mn ko beli cd poco2? aku g kedai cd, byk ckp cd poco2 dah HABIS! glemer sgt ker poco2 skrg???

Cahaya said...

adoii takut saya dengar perkataan diet ni..Selalu sy sebut nk buat, tp bla time makan,hancuhhhh...
jogging pn xde stamina..hahaha..
Senam seni pun menarik tau..sama mcm J-robik..selamat berdiet la ye..Hope sy pun mampu melakukannya..hehe:-)

farahazmin said...

Amboi pn fathi, bsmgt gitu.. Aku bab2 diet ni mmg lemah tul, skng ni aku bgantung penuh ngan bengkung utk dptkn blk bntk bdn idaman.. Nk trnkn lg 5kg, seksa tul..

cahayasuci said...

ee dah kurus keding pon nk diet lagi keh???
x yah la kak long oit...
tgk mcm sofa nie...
maintain jeh...
hahahah mmg kite adik berdik fara fauzana lah =p

Fathiyah said...

ungu voilet : awak boleh diet.diet utk ibu mengandung.dlm mjlh Rapi ada menu diet tuh ;) senam seni?tak penah dgr.blh gak nak try.

Iena : aku tak beli cd poco2.aku download dr youtube je.hehehe.diet ni mmg displin yg plg ssh nak buat.sbb melibatkan tahan nafsu makan.hahaha

cahaya : awak pon tau senam seni ek.nnt kte nak try gak la.mcm best aje ;)

farahazmin : hehehe.smgt koboi je nih.hehehe.aku br je lps belasah nasi ayam.hahaha.chaiyok farah! ko blh dptkan bntk bdn mcm anak dara.ewah ;)

cahayasuci : yelah tuh.nak buat cm mn.dah sejak azali peha ni besaq.hahaha ;p

m@Ri@ said...

em..kita pun dah gemuk..suar jeans dah tak muat ok..jum exercise..(kalau rajinla..hehe..)

mrs SyeDiz said...

sy dr bulan 3 aritu kata nk nk diet.
tp harems.
balik umah masak dinner (konon2 utk husband) tp bila hidang~alamak. sedap pulak.
tp bulan jun ni mcm ok sket,dgn keazaman yg kuat, sehari 1x je mkn nasik. tp tu lah. exercise yg maleh.
tuu yg 2 minggu diet 0.1kg pun xturun!
huhu

Fathiyah said...

maria : seluar jeans kte pon dah ketat.huhuhu.lets exercise! ;p

mrs syediz : betul3.kalo tgk husband mkn rs jeles je.so,kte pon balun gak.hehehe.saya dah tak mkn nasi seminggu lebih.brt bdn trn.it works!hepi ;) lalala