Nov 18, 2007

Hantaran Kahwin????

Fuh,tittle mcm gempak jer... :p
I've got this fun & interesting quiz or we can call it sort of survey-lah from my frens
it's all about hantaran...or lebih tpt kuiz brapekah hantaran perkahwinan anda?hehe
so,I'd did it..and my hantaran will be 9k =D
hahaha..saya kira jumlah ni tak la byk sgt memandangkan harga psrn hntrn skg sudah mencecah 10k
(artis-artis msia,anak2 org kenamaan skg,saya kira sudah melebihi dr jumlah itew!!!)

Bg pihak sang teruna,bila sebut bab hantaran ni,sure berpeluh2 sbb memikirkan jumlah yg akan ditetapkan oleh pihak si dara
(kalo sang teruna coming from rich background family,sure there is no problem coz family blh support)
tp,bg yg duit gaji cukup utk keperluan hidup,pastinya ini suatu penyiksaan..argh!!!
and remember my bf story about his fren yg mkn maggi sj sbb nak kmpl duit kawen..poor him ;(
sampai dah nak dkt botak kwn tuh..but,utk si dara yg terchenta,apa sj sanggup diredah
gunung berapi,lautan samudera..huh,dahsyat!!!

whatever it is,kte berbalik kpd Al-Quran & sunnah...
follow what Allah & rasul had guide us...
sebaik2 wanita adalah yg murah maharnya..hantaran cuma adat
so,it is depends pd bakal psgn kte utk tentukan how much dia mampu utk memberi dgn seikhlas hati hadiah hntrn itu sbg tanda perkahwinan
aiman tak kesah =D saya pon tak kesah..ngehehe
yg penting tolak ansur,saling memahami ant satu sama lain

buat renungan semua :
firman Allah SWT, "Di antara tanda2 kebesaran Allah itu ia ciptakan bg kamu psgn dr kalangan kamu sendiri agar kamu hidup dlm keadaan tenang,cinta mencintai,kasih mengasihi & saling menyayangi sesama kamu.Sesungguhnya yg demikian itu merupakan tanda2 (kebesaran Allah) bg kamu yg mahu berfikir" surah ar-rum,ayat 21

p/s : try this quiz ya http://www.ridzwan.com/cgi-bin/survey/sfesurvey.cgi?hantarancalculator2007

14 comments:

dal_sonic said...

sebenarnya kan....bank pn ada bagi personal loan utk kes2 camni.....cam kes nak kawin pn leh dapat.......abg aku pn rasanya amik personal loan utk kawin hari tu......tu yang leh bagi 10k tuh....kalo nak harap gaji dia je, habis utk mende2 tak berpekdah cam gi diving la....gi travelling la....yang penting ada kerja tetap la nak bayar balik loan tuh......

Choco-mania said...

dal : mmg skg ni byk agensi yg bg pinjaman khas utk kawen..cmpny insurans pon ada..yelah,sbb kos kawen skg dah meningkat..em,psl nak byr blk tuh yg tak best..hehehe :p

Diha said...

kak long, hantaran diha pon 9k aa.. hehehehe

hafsah said...

hantaran kita 15k.. tp bukan dpt daRi survey, pandai2 letak sendiri.. hahahah *evil laugh*

yginsaf said...

semoga bahagia ke anak cucu..

salam malam selasa sis nurul fathiyah itu..

Choco-mania said...

diha : sofa pon 9k gak :p
hafsah : mak datok punye tinggi hntrn awak =D
yg insaf : insyallah..amin..

hafsah said...

saje je buat gempak.. tp kang nnt tak laku plak saye mahal2 ni.. hehehe

ilicious said...

aku pun same 9k.. survey 2 rasenye paling tinggi 11k kot die letak.. hehe

Mimie Nazirah said...

hihi...mine 8k...=) tak pandai masak...dah tuka template...

dal_sonic said...

aku dah try taruk yang paling best la utk sumer soalan tuh.......jumlah hantaran yang dia bagi is 13k......

athirah said...

pandai dal...ahahhhaha...

Choco-mania said...

hafsah : ye ke tak laku??? ntah2 ada org yg nak bg awak hntrn lg tinggi dr tuh ;p

ilicious : u pon 9k gak..hehehe..sama la kte =D

mimah : tak pandai masak takpe..jgn mls masak dah ler..hehehe..hasil tunjuk ajar tok guru la,br tukaq blog skin nih..thanks mimah :)

Choco-mania said...

dal : oh,plg tinggi 13k ye..anak sapa la yg hantaran byk tu?? =D

athirah : mst dal try sume yg plg top jer..ngehehe :)

dal_sonic said...

btol la tu.....aku try taruk sumer yg top tuh nak tgk brape paling tinggi dia bagi