Aug 17, 2010

Overdose!!!

This is what happened to me after 1year 6months ++ of been a married woman.

Extra kilo is rising up day by day. Not good. Of course lah yang extra tu lemak. Hish. Nyampah cheq.

Masa mula kawin, berat badan cheq around 47kg-48kg. Tak ingat exact figure, tapi dalam range tulah. Sekarang nih? 52kg-53kg. 5kg lemak sudah bermaharajalela, ok. Pencapaian yang sungguh tidak memberansangkan!

Bila cheq diet, adalah turun 2kg. Tu paling banyak dah tu. Awat la susah sangat nak singkirkan lelemak nih. Musuh ketat cheq, dessert, chocolate & what-so-ever yang manis.

Terliuq saja tengok colekat, donut, cake, cookies & yang sewaktu dengannya. Kureng hasem ye. Cis! Blame myself for this bad eating habit. Memang tak bagus. Tak sihat. Amaran : Jangan contohi eating habit saya...

My BMI (Body Mass Index) is ok, in ideal range. Good. Tapi ada lemak yang berkumpul yang buat haku tak puas hati. Asyik tak puas hati je memanjang. Keh keh keh =p


Camwhore. SS=Syok sendiri.
Saja la nak try pose macam gadis remaja la nih. Ahkak ada nampak muda tak? Ada macam baru umoq 17tahun dak? Doink! Sat gi hang pa pakat belasah haku dah. Hahaha =D
Tips & trick : Mengelat. Gambar dari atas menampakkan mukaku langsing gitu, walaupun realitinya dot dot dot. hehehe. Dagu ala runcing, pipi kuncup sikit =p

Sempena puasa nih, my goal is increase ibadah & decrease weight. Yeah =D Insyallah. Kali ini mahu berazam sungguh-sungguh. Tak mahu lagi failed sekerat jalan.

You are what you eat.

Siapa ada petua kurus atau buang lemak atau langsingkan badan atau yang sewaktu dengannya, silalah share bersama ya. Especially sapa ada petua kecilkan peha, amatlah dialu-alukan tips anda itu. My hips don’t lie. Hehehe. Sekian terima kasih!

Nota kaki : Berjaya menahan nafsu dari menerjah Param. hehehe =p

17 comments:

diha said...

kak long, inner tudung kak long tu jenis yg mcm mne ek?? mcm sng bentuk je.. beli mne?

susudalambotol said...

Orang kata nafsu makan bulan puasa lain daripada biasa :D

Noli said...

my hips dont lie tu yng tak tahan tuh..hehehe..sama la kiter..

juelee said...

tak nampak gumuk la kak....

PurPLe LaDy AiFA said...

lps makan jgn duduk lama2.. trus berdiri org berjalan at least 15 minut. kalo 30 minut lebih cpt, insya allah cpt sikit peha tu nak kurus. hehe

Ainul said...

haha betoi tu.lps kawen sume org tegur badan naik.ishhh geram tol.takpa pose blh turun blh tp jgn la berbuka mcm setahun tak makan.nanti raya lagi.takut naiknyer lagi berkilo-kilo..adusss!!

Fathiyah said...

diha : inner cotton. klong beli kat pasar mlm kat shell tu je.rm5 sehelai.very da murah. hehe

susudalambotol : btol la org kata tu.kte nak ramping mcm awak lah.hehe

noli : hehe.kenapa lemak harus transfer disitu saja???tak faham

juelee : mmgtak nampak sbb akak sorok sume gemok2 akak.hehe

aifa : tenkiu.nnt i nak praktik tips nih =)

ainul : lepas kawen, sng hati gamaknya kan. hehe

ederq said...

hi fathiyah. mcm tipu je. mcm tak gemok ponn. heheh. jgnla risau BMI okay kan. asal sihat dah. hehe

tapi bab peha n perot adalah memang lemak degil. kalau i lah.

tapi kalau nanti u pregnant, pastu mabuk teruk mcm i. mesti sedih sebab tak dapat makan and tiba2 berat turun banyak.

sooo, makan lah selagi boleh. haha

m@Ri@ said...

sy pun masih berlemak..hohoho..walaupn suar dah longgar tp lemak totap ada non..sodih

Cahaya said...

kita mempunyai misi yg sama..chaiyok chaiyok !!!

NURUL said...

nurul tgk kurus je fathi. nuurl ni lagi la gemuk hah

bride2wife said...

fathiyah..kita baru kawen 5 minggu dah nampak gemok!..uwaaa... :(

lemonade said...

akak! berat sy skrg pun around 47-48kg. nti dh kawen mesti naek sm mcm akak.

Fathiyah said...

ederq : lemak kat peha i nih pon degil jugak.lemak tepu agaknya.heeee.

maria : jom kita buuang lemak.hehe.kalo la buang lemak tuh senang,kan best.hehe

cahaya : chaiyok!

bride2wife : izzit? u kurus lah

lemonade : akak nak berat mcm awak lah.huhu

fatenton said...

kak fathiyah,
kena rajin buat yoga..lagi2 tang punggung tu..faten amalkan buat yoga sekarang nih..huhuhhu

dialicious said...

fathiyah kurus gile!!dia tipu;p

Fathiyah said...

fatenton : yoga? nnt akak nak try lah =)

diah : mn ade kurus giler cik diah oiii.hehe