Jan 19, 2010

Siapa tak baca, dia yang rugi….

Panduan hebat untuk kamu!

Dr. Hamid Arshad's ovulation guide for baby's gender

Original Message Excerpts from Dr.Hamid Arshad's Q&A article :

Puan bolehlah membuat pengiraan dari tarikh puan datang haid. Contoh pengiraan adalah seperti dibawah, :-

KALENDER KESUBURAN BULANAN (cth; sekiranya haid Puan jatuh pd 1hb)
Hari Haid : 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 (10hari)
Hari Subur (Anak Lelaki) : 11,12,13,14,15,16,17 (7 hari)
Hari Subur (Anak Perempuan) : 18,19,19,20,21,22,23 (7 hari)
Hari Tidak Subur : 24,25,26,27,28,29,30 (7 hari)

Berdasarkan kalender di atas, Puan bolehlah sesuaikan dengan tarikh terakhir haid Puan bagi mendapatkan tarikh yang sesuai untuk bersama suami bagi mendapatkan anak. Sekiranya haid Puan jatuh pada 23hb, maka sesuaikan dengan kalender tersebut di atas. Tulislah tarikh tersebut dengan tulisan kecil di bahagian atas kelender tersebut, supaya Puan mendapat tarikh yang sebenar untuk bekerja keras bersama suami. (yeah, I like this one. Hehehe. Excuse me, gatai mode ya !!)

Walaupun masa haid Puan hanya selama 6 atau 7 hari, tetapi telur akan mula berfungsi selepas hari ke 10. Jadi pada hari ke 11 hingga 17, Puan dalam keadaan subur yang amat sangat dan kemungkinan untuk mendapat anak lelaki adalah cerah.

Mulai tarikh 18 hingga 23, adalah hari-hari untuk mendapatkan anak perempuan

Bila tiba pada hari tidak subur di atas 24 hingga 25 (lagi seminggu nak period) puan akan rasa sakit-sakit badan, sakit kepala dan moody. Itu salah satu tanda puan akan didatangi haid dalam masa seminggu dan waktu period semula akan jatuh pada 30hb (selalunya akan tercepat atau selewat sehari) dari tarikh period terakhir.

ALL THE BEST & GOOD LUCK!! INSYALLAH

Tips yang bagus untuk dicuba bagi yang dah berkahwen.
Pada yang belum berkahwen, save this article sebagai panduan perancangan masa depan.
Ok, We’ll see whether this tips is accurate or not in 9month ahead (approximately). Insyallah. Go fathi go! Hehehe.

Nota kaki : Mencuba & berusaha, wajib. Harus yakin, Allah telah mengatur & menentukan setiap satu itu untuk hambaNya.

22 comments:

fabulous.farah said...

geheee..thanks for sharing..

gatai mode jugak

farah fatihah said...

malam ni jugak kita try!hahaaaa..

yunayuni said...

wah awak dah pregnant eh..congrats :) turn kami pulak untuk cuba..boleh guna tips ni..kekekeke :P

mrs SyeDiz said...

yay! tengkiu fathi!

rAfIza_fAdzLi said...

ko pegnen ke fathiyah?..

anil lutaze said...

kwn say apon posy bnde ni...sgt mahu cubaa...yay!!

cik mas said...

gud info. hehehe.. pasni bole cuba, try test tuk baby gal plaks.. amboi2.. berangan kemain. yg ni pun tk kuar lagi.. :D

lemonade said...

uyeahh!! prepare 4 next year. thnx sis. =)

farahazmin said...

aku dh try dh tp nmpk nyer mmg rezeki anak lelaki la yg 1st... ahaks.. tp x pe, akan kucuba utk kesekian kalinyer.. hahaha

Iena said...

aku nk berusaha keras jugak!!! hehhee...

utk farahazmin... sblom ko coba utk kesekian kalinya... tunggulah kami dulu... x terkejar dh ni...

Fathiyah said...

fab.farah : no prob.hehe

farah fatiha : amboi..tak sabaq.hahaha ;p

yunayuni : oh,kte pon blm pregnnt lg awak.but planning to that phase la.insyallah.

mrs syediz : welkam huda ;)

rafiza : aku blm pregnnt lg.

anil lutaze : aah la.kebetulan la plak.kte bc blog kwn awak td.hehe.okeh,try it bebeh ;)

cik mas : baby akak boy ye?ok.takpe,next round pulak.hehe

lemonade : nak kawen thn dpn?bgs2 ;)

farah azmin : yeke.gen lelaki ko mmg mendominasi sungguh.takpe.next round plak ;)

Iena : hehehe.ko nih.tak sabo2.haha.kte nih kene naik bullet train la ina.mmg tak terkejar la depa yg dah beranak satu tuh.hehe

"Fd_kZ" said...

owh.. cam tue ker?? nmpk gayenyer info tue tuk my 2nd bby'la.. huhuh insya ALLAH.

NURUL said...

doctor nie mmg terkenal.

fikaryna said...

fathiyah..bagus la info nih..sgt berguna..ryna pun tgh berusaha..huhu..harap2 cepat2..hehe..btw sama2 gud luck okeh..pinjam en3 eh..leh share ngan kwn2..

m@Ri@ said...

tunggu khabr berita dr awak in 9 months..(ke awal lagi?)

p/s:yg mana satu gender pn takpe..yg penting leh jadi kawan aqil nnt..;)

Liana Manan said...

wow fakta yg sungguh menarik! tengkiu yer :)

Cahaya said...

smpi ke hari ni xterjumpa fathi lagi. Kelmarin cuma tgk keta fathi park sebelah keta saya je...Hehe.. Jiran oooo Jiran:-)

~ms tepung~ said...

usaha tangga kejayaan...go fathi

- tapi kalau borak2 ngan org dh anak 2-3, biasanya depa2 kata anak no 2 br plan nk jantina pe...sbbnya nk cukupkan korum..yg 1st tak kisah janji baby sihat...tp tu le usaha..selebihnya ketentuan Allah

Anonymous said...

Good day, sun shines!
There have were times of troubles when I felt unhappy missing knowledge about opportunities of getting high yields on investments. I was a dump and downright pessimistic person.
I have never thought that there weren't any need in large starting capital.
Now, I feel good, I started to get real money.
It's all about how to select a proper companion who utilizes your money in a right way - that is incorporate it in real deals, parts and divides the profit with me.

You may get interested, if there are such firms? I have to answer the truth, YES, there are. Please be informed of one of them:
http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]

Fathiyah said...

Fd_kZ : yeah,2nd baby nnt blhla kamu try tips nih.akak nih,belasah jelah dlu.dpt boy or girl,doesnt matter.hehehe

nurul : oh.yeke.kte br tau ;)

fikaryna : hi ryna.ye.sila2 kan ;) sharing is caring.selamat berusaha.gambate!

maria : hehe.maybe lebih 9bulan kot.hehe.kalo girl,jd girlfren aqil lah.hehe ;)

liana manan : sama-sama ;)

cahaya : aah la.kte tak pernah terserempak pun kan.padahal,awak dah jmpa syah 2kali tuh.takpe,ada rezeki jmpa nnt.insyallah ;)

mrs.tepung pelita : aah kan.yg 1st baby belasah aje.hehehe.janji ada sorang.kalo tak risau wooo ;)ok.thanks awak.insyallah.tgh berusaha nih.hehe

b a r | n e said...

salam singgah.

good sharing, thanks :)

ieja said...

kak fathiyah..ieja ni..neihbour..hihi..kak klu period dlm 20hb ni..nk atact baby boy so after 10 days ni la kan...btl ker..?