Sep 24, 2013

Wean Off

Insyallah. On the way. hehehe.

Nuha belum 100% wean off breastfeeding. Tapi bila saya explain, susu mama dah takde, dia faham. Sebab bila dia hisap memang dah sikit sangat susu pun. Cuma dia nak nyoyot je, lepas gian. Hahaha. Dapat kejap pun jadilah, nanti dia sendiri cakap...Susu mama dah habis.ok.dah.

Previously, I started to wean off masa Nuha genap 2yrs. Lepas baca blog Dr.Halina, how she wean off Bella, I tot I want to do the same method too. But, failed...hahaha. After 3days sleeping with a toddler who cranky & mengamok sakan sebab tak dapat 'candu', saya surrender ;p

So, days by days, saya still berperang secara psiko la dengan Nuha. Dia akan mintak 'susu mama' bila saya balik kerja. Sampai je depan pintu dia dah standby depan muka pintu, nak mintak susu. Haha. Macam mana la nak say no to muka yang comel lote tuh. Kalau saya tak bagi, confirm dia mengamuk for the rest of the night & kita tak boleh buat apa even nak pegi mandi. huhuhu.

Malam, bila dia mengantuk mesti dia nak 'susu mama' jugak. Baru dia boleh lena. Kalau tak, haih...again, mengamuk. Saya rasa dah sampai masa Nuha wean off breastfeeding 100%. Tapi tak tau cara terbaik. Oh, petua tradisional macam letak benda-benda yang pahit tu saya belum try lagi. So, nak tanya mummies macam mana the best way to wean off? Kalau ada cadangan & pengalaman, boleh la share dengan saya ye. Tq :)


Tengok gambar ni, macam-macam perasaan keibuan datang. Oh, anak saya dah besar. Persis anak dara (dengan rambut palsu tuh...hehehehe)

6 comments:

Qistin Fadzin said...

alolo pandaiii nuha bagi pose vogue... :D

Eida said...

Akupun x wean off lg - tak sampai hati

Anonymous said...

salam nak kongsi petua berdasarkan pengalaman, my first baby berhenti menyusu ketika umurnya 3 tahun, mcm2 letak panadol lah, last skali letak akarwali barulah berjaya...(pengorbanan utk kebaikan adiknya dlm kandungan juga).semoga berjaya

Cahaya said...

adam bulan depan nk kena wean off gak.. xtau nk buat mcm mne.. cz peel yer sama la mcm nuha tu.. Lepas minum botol pun nk gak utk lepas gian..bukan haus pun.. hahaha

Fathiyah said...

qistin : ntah mana la dia belajar pose mcm tuh.hehe

eida : at first yes. mmg tak sampai hati eida. tp lama2 terpaksa jgk kan. aku dah berjaya wean off bf.insyallah nnt aku share cite :)

anonymous : terima kasih share pengalaman awak. hr tu saya try letak sawi, tp tak berjaya. alhamdullilah 2nd attempt ni berjaya wean off secara psikologi :)

aziyan : hahaha.. sama ragamnye.insyallah bdk2 ni bijak,kene slowly wean off :)

Shikin Jamal said...

SALAM.
INFO TERHANGAT!!!

Adakah anda seorang yang AKTIF dalam MLM???
Mempunyai INCOME yang sangat HEBAT???
Saya ada 1 TAWARAN menarik..!!
Ada sebuah syarikat yang sanggup BAYAR guarantee income anda semua. Nak tahu macam mana??
PM saya utk TEMUJANJI okay...cepat33...
Bukan selalu tawaran ini dibuka, SEBELUM 15 DISEMBER 2013 SAHAJA!!!
019-388 8395 -SHIKIN-

PLEASE SPREAD IT OUT TO YOUR FAMILY MEMBERS AND FRIENDS....