Jun 15, 2011

Gain weight vs Loose weight

Hello ;)
Sorry lama tak update blog. Macam-macam nak gebang nih, slowly lah ye. Pelan-pelan kayuh. Heee. Bila dah ada anak, automatik otak pun ligat fikir pasal anak. And maybe entry blog also will change a bit. Kene include about parenthood, mommyhood & baby jugak kan. Betul tak mommies? Hehehe ;p

Back to our topic, right now my concern is all about WEIGHT!

My current status :

Fathiyah : Berat haku toksah la tanya. Sama berat dengan mak gajah. Uwaaaa! I’m still struggle nak loose excessive weight. Aih, kan bagus kalau den boleh transfer semua lemak nih kat Nuha. Sonang hati den. Hehehe ;p Off this topic. Kita gebang in next entry ya.

Nuha : After Nuha first month check up last 2weeks, I need to make sure my baby gain a LOT of weight. Dipendekkan cerita, berat Nuha masa lahir = 2.45kg, then drop to 2.13kg due to dehydration. Nuha demam & hilang banyak air on day 4. Kene tahan wad NICU semalam kat Hospital Putrajaya. Mamanya semalaman lah menangis. Huhu. Sedih giler meroyan bila terpisah with my baby. Now I know that feeling ;( The problem comes disebabkan cuaca terlalu panas bulan lepas kan. Orang dewasa macam kita pun tak tahan, ni pulak baby. After all, syukur Nuha recover cepat & got no health problem.

From previous check up, berat dia 2.8kg. I’m fully breastfeed Nuha. She bf dalam 1-2hours. Pelekapan dah betul. She can suck very well. Bf period : 15mins to 30mins. Lepas bf biasanya dia akan terlena & give a sign that she’s already full. Next month, berat dia must reach 4kg (ikut teori & graf). Boleh ke Nuha reach her goal? Kita tunggu & lihat next month. Nuha ni memanjang, bila nak melebar pulak sayang? ;) Hehe.

I should stop worried. My mum said, every babies is different, yang penting your baby is health. Betul kan?

Anyway, kalau siapa ada petua untuk memontelkan baby, share with me ya. Jangan petua memontelkan mama pulak. No no no. Please lemak, go away ;p

15 comments:

MyRule said...

Dear.. my baby lahir 2.9kg. But after 3 days, warded coz demam panas and berat drop to 2.2 kg saje. Before sebulan berat baby dah 3.8kg.

Now 8 bulan lebih, berat dah 9kg++. Tips i satu je..bf je ur baby. Ikut demand dia. But like ur mom said, setiap baby berbeza. Jgn risau yer..as long as baby sihat..:p

nur easy said...

alhamdulillah.. rezeki dpt bf kn anak ;)

Fathiyah said...

myrule : oh, u pun had this experience ye. cptnya ur baby gain weight. insyallah, i'll keep on bf her. geram tgk baby bolat2 sbnrnye. heee

easy : alhamdullilah :)

yunayuni said...

Takpe awak, sekarang baru a few months masih kembang lagi. With your full time breastfeeding, and a few more months, you will lose more weight. Trust me! :)

Meanwhile sila enjoy license to be chubby sekarang, sebab you cannot diet coz you are making lots of milk yawww..hehe.nnti dah habis bf nnti diet la pepuas..

take care! :)

asna cute said...

alhamdulilah.. senang jer baca akak kata Nuha senang BF sbb dia pndai suck =)

Moga nuha bertambah lg berat utk next chek up! =D

Ainul said...

arreessa lahir 2.04kg je.full bf.7bln berat baru 6.7kg.tp Alhamdulillah dia jarang sakit.sangat aktif.yg penting dia sihat.kecik senang nk dukung.hehehe..go go fathiyah bf ur baby.

goblogbyfarah said...

fathi, iman pun berat naik tak banyak. as long as dia sihat takpe. yang penting fully bf!


oh, jgn diet sebab nak kurus ya. nanti lama2 awak akan kurus balik. berat kita dah back to pre-pregnancy weight. sukaaaaa!!! :P

ryy.han said...

ada kata klu rajin urut2 baby..berat baby boleh naik gak (sementara baby lom pandai golek2 bolahla amalkan..once dia dh start pusing dan gerak2..nk pakaikan pampers pun berpeluh...nikan plak nk urut2)

tang berat ibu, slalu baca it takes 9 months to gain so it will takes 9 months alsonk turun (but tgk jugak ada yg lebih awal ada yg amik masa lebih lama)...but yg bahaya bila dh turun berat badan takut possibility naik balik (pregnant balik..heheh)...

naddynad said...

alololololohh comey je ibu Nuha ni..
Jangan risau sgt la psl weight tu...bf Nuha ikut demand dia...every baby unique la syggg...

bukan sume baby bambammm...:)selagi bayi sihat walafiat ...da cukup syukur kenn? :)

[ Hanie ] said...

hee caiyokk mari kite kuruskan badan! :D
takpe fathiyah, jgn risau sgt..yg penting berat dan tumbesaran..normal :)

mrs.spicy said...

xpelah xbulat pon asalkan baby sihat. heheh. susahnye nak tengok u update blog sekarang. bz jage baby eh?=)

dibiuscinta said...

susukan je..besola dia nanti wak..jgn risau..asalkan bby sihat.tak kurang dari aras carta, sudah..he

en_me said...

sumer nak baby yg chomey kanns.. ehehe

ederq said...

fathiyah, berat i lagilah stress. i tak rasa u gained too much sebab i tgk u macam kecil molek je orgnya. hehe
my baby ni pon jenis kecil. memanjang tak melebar sangat. hehe maybe ikut papa dia. dia pun bukan jenis naik banyak. and org pun kata my baby nampak kecil. tapi badan tegap, pejal. tapi development dia seiring dgn usia dia. so i pun dah tak risaulah if dia tak montel asal sihat. tapi mak dia montel paling risau okay hihi

p!nkerton said...

hi, my 1st time here. congratulations on your newborn. i pun deliver kat hosp putrajaya last month :)
takpe, dont worry too much, my daughter dulu pun berat naik sikit2 je, but now my boy baru 1m.o dah naik 2kgs! janji sihat :)