May 19, 2011

Nuha's Birth Story

5May2011
Appointment pregnancy checkup kat Klinik Kesihatan & Hospital An-Nur as usual. Doc Klinik Kesihatan cakap my baby dah engaged, tapi Dr.Khamsiah An-Nur cakap baby belum engaged. Tengahari, singgah my parent house & pekena Laksa. Petang, singgah my PIL house & tibai Mee sup pulak. Hehehe ;p

6May2011
1am-5am : Sejam sekali terjaga. Asyik ulang ke toilet je. At first, I tot normal la. Sebab memang masa pregnant asyik terjaga malam & ke toilet. Tapi, takla sekerap ni. Ada jugak rasa pelik. Tapi takde rasa sakit. So, saya pun ulang tido macam biasa.

5am-5.30am : Start rasa sakit. Macam period pain. Masa ni saya dah kejutkan Syah. I started to time the contraction. Every 10minutes it will come & attack. Hehe.

5.30am : Sah contraction nak bersalin ni. So, kami called family & inform pasal ni. Mak suruh gi hospital. Saya cakap dengan Syah nak gi hospital lepas Subuh, nak solat & mandi dulu. I decided to have a quick breakfast. Unfortunately, kat rumah dah habis stock roti. Teringat pisang abu yang saya amik kat rumah mak semalam. Ape lagi, sambil apply breathing technique, sambil tuh bancuh tepung & goreng pisang. Bila sakit, hembus nafas 3kali. Lepas tu, continue menggoreng pisang. Hahaha :p

6am : Mandi, then solat. Solat pun sambil duduk sebab dah rasa sakit sangat. Breakfast pisang goreng & air zam zam. Hehe. Keluar tanda which is a spot of blood masa saya kencing. I was like, ni dah betul-betul nak beranak nih. I felt nervous & excited at the same time. Oh, masanya sudah tiba akhirnya ;)

6.30am : Sempat kemas & grab an important things to bring to hospital.

6.45am : Register kat kuanter Wad Bersalin.

7am : Waiting at Pre-Labour room. Nurse checked my blood pressure & pasang CTG on my tummy. Contraction became stronger. Loose track kekerapan contraction. Sepanjang dalam bilik ni, husband tunggu kat luar. So, I make myself calm dengan baca Doa Nabi Yunus, Ayat Kursi & Zikir. Masa ni terfikir, kalau bukaan baru 1cm or 2cm, sempatla den nak gi Hospital An-Nur. Hehehe.

7.30am : Dr check bukaan. Dah 5cm to 6cm. I was really shocked at that time. Macam tak percaya je. Sakit makin lama makin kuat. Sorang Dr treat & standby next to me. Akar Siti Fatimah (air selusuh) tak sempat nak rendam pun. Kena tunggu labour room dibersihkan. Nasib baik ada bilik kosong. Syukur.

8am : Waktu ni sakit berganda-ganda. Terasa tekanan kat bahagian bawah. Masuk labour room. Kelam kabut tukar baju.

8.15am : Dr check bukaan sekali lagi & it was already 10cm. Fully dilated! Waduh, pantas sungguh. Memang terasa nak teran sangat-sangat dah. Tapi Dr suruh tahan. Everytime rasa sakit, saya genggam tangan Dr. Hehehe. Dr cakap, tak sempat nak offer Epidural dah haku nak terberanak ;p

8.30am : Dr pecahkan air ketuban. Instantly terus rasa nak meneran. Ada 2orang Dr assist saya masa tu. Doctor instruction at that time was so helpful to me. Yelah, dalam waktu macam ni, memang perlu ada orang yang ingatkan kita apa nak buat. Tarik nafas, then hold your breath. Time bila nak push and so on. Syah kat luar tengah isi borang.

8.37am : 2kali push, lahirlah Nuha. Tak sempat nak episotomi. Nasib baik terkoyak cantik. Hahaha. Nurse jerit panggil Syah masuk, Encik...isteri encik dah nak bersalin dah. Cepat! Cepat! Syah masuk je, saya dah selamat lahirkan Nuha, Dr pegang Nuha & gunting tali pusat. Everybody in the labour room say congratulation to us. Keluar dari perut, Nuha terus menangis & terkencing. Meleleh la air mata cheq sebab terharu. Tak sangka dah selamat bersalin. Lagi terharu bila husband cium & say thanks for everythings. Sebak tau. Dr bagi saya dakap baby. Saat paling indah ;) Lepas semuanya settle, Syah azan, iqamat & tahnik Nuha.

Tu lah cerita pengalaman bersalin saya. Express from A-Z. Alhamdullilah, Allah permudahkan urusan saya melahirkan Nuha. Ralat sikit sebab tak sempat nak bergambar bagai pasal kelam kabut. Hahaha ;p Kalau boleh rewind masa, saya nak je record setiap saat tuh. Tak sangka juga saya boleh tahan sakit bersalin. Thanks to all Doctors & nurses Hospital Putrajaya. Jasamu dikenang.

I now feel complete :)

25 comments:

~Yun~ said...

syahdu plak bc bile menunggu waktu nk lahirkan baby..congratz dear! =)

Fathiyah said...

yun : tq. moment itu sgt indah :)

su su said...

terharu fathiyah su baca nie,,,,,,,
semoga nuha membesar menjadi anak yg solehah dalam dakapan didikan kasih u all...amin

Iryani Noor said...

hehehe dh sakit2 pun smpt lagi goreng pisang tu.... =p....

alhamdulillah, Allah permudahkan urusan fathi utk bersalin kn nuha.. kejap je dh 10cm.. time akak aritu, ade gak 10jam tunggu dlm labour room... bile ingat2 balik rasa ngeri, tp bile tgk je wajah anak terus hilang rasa sakit tu...

mrs.syediz said...

Alhamdulillah mudahnya awak besalin. Saya aritu lama! Apepun,rezeki masing2. Syukur both mommy baby slmt. Lets enjoy parenthood moment!

nur easy said...

alhamdulillah..Allah permudahkan urusan..;)

FARHANA JAMIL said...

alhamdulillah, dipermudahkan semua untuk awak. Kite lak cuak menunggu time tu..asyik pikir, bleh tahan ke sakit nnt...huhu...mendebarkan.. nape x terus gi an-nur eh?

Atiqah Adnan said...

uuhh sedapnye goreng pisang fathi! hee terus terasa nak makan,.. tulaa m2b kan semua nak makan.. hee~

wah syukur Allah mempermudahkan urusan bersalin fathi.. senang sangat.. n fathi pun bole tahan sakit bersalin.. i amazed!

nanti bagi lah tips.. klu breathing technique rasenye qa tau kot.. skrg saat besalin nanti yg paling qa risaukan tau.. hope bukaan cepat n air ketuban jangan pecah dulu.. biar doc pecahkan pn takpe.. atleast bb still selamat kan..

err.. terpanjang lak.. huu~ enjoy ur confinement moment ya!!

saliha said...

sonok bce ur blog..mmg ALLAH mudahkan segala urusanmu~congratz!
moga NuHa jd ank solehah mcm ummi die...luv ur blog even u jrng update hehe~

ederq said...

baru tauuu! congrats! besh gila kejap je mudah je. alhamdulillah! comel sangat nuha!

asna cute said...

Ya Allah.. kejapnya akak push. senang baby nak keluar. 2 kali push jer baby dah keluar. akak ada buat apa2 senaman or amalan ke? =) boleh la share tips ;)

goblogbyfarah said...

hehe. seriously mcm kita haritu. mcm tak sempat buat apa2 tetiba je Iman dah keluar. Alhamdulillah, tak sangka kan kita tahan sakit bersalin tu :)



* time berpantang ni la byk masa nak online kan kan?!!hihii

Ainul said...

alhamdulillah selamat semuanya.ainul tak rasa sume tu.tau je kena czer.takde la rasa sakit contraction cume.harap anak ke2 blh lahir normal.bestkan bila nampak muka baby kita kali pertama.rasanya nak menjerit sbb tak percaya dh jadi mak org.

Suzie said...

mudah bersalin,sy pun sama walhal pg rabu 4 mei tu sempat pi klinik kesihatan putrajaya n air ketuban pecah masa kat klinik tu...lps tu sempat pula pi seremban sbb nak bersalin kat kpj seremban,jumpa doc n check bukaan dah 8cm.doc ckp nasib cpt kalo tak dah terberanak kat highway..huhu..

btw kalo masa pg rabu tu hubby dah pi keja,i pun gamble je pi serah diri kat hospital putrajaya :)

yunayuni said...

tahniah!!!! :) oh u are such a lucky woman, senang beranak, alhamdulillah! :) take care ok?

PurPLe LaDy AiFA said...

alhamdulillah... syukur tuhan permudahkan urusan bersalin fathiyah.. best baca, and boley terimagine sama.. cuak pon ada dlm masa yg sm... congrats dear! untung nuha ade mommy cam fathi.. hehe

Zainur said...

tahniah fathi....semoga nuha menjadi anak yg solehah :)

Hafsah said...

Fatiyah, nasib baik x sempat minum air tu. Kita memang discourage.. Selalu kt labour room tu sape2 minum slalu ada komplikasi. Next time xyah minum k ;)

d!LLah said...

lor...dah bersalin dah..kongret ye...welcome to da mom's club..kikiki take a good care...

AmyMizzunderstood said...

Fathiyah..express mcm Anya jugak la ni..senang bersalin..alhamdulillah...syukur..

MissRhana said...

congrats mummy :)

xeea said...

Welcome to club!
btw, loves the name; Nuha.
Simple & nice!

cikyuSnida said...

Fathy!

Congrats dah bersalin daaa. she's gonna be as pretty as her mother!

Congrats again :)

dibiuscinta said...

wah! senangnya dia bersalin..tahniah..kim cium sy utk nuha ekh..

fathy amany said...

alhamdullilah
express betol fathiyah deliver
hehehhe siap sempat goreng pisang lagi