Feb 9, 2011

1st Trimester

Salam bloggers & readers =)
Firstly, thanks for the sweet & warm wishes from all of you. Cheq terharu!
Sorry ye. Saya ni terkedek-kedek macam kura-kura nak update pasal pregnancy. Heee.

Ok, now its time to reveal my first trimester journey. Sekadar untuk berkongsi pengalaman saya menempuh minggu-minggu yang sangat mendebarkan. Setiap masa memang tak pernah henti berdoa pada Allah SWT.

Terus terang saya bagitau, every second terasa lama sangat. Dok kira bila nak lepas tempoh kritikal ni. Pengalaman 2times miscarriage dulu, buat kami agak fobia. Takut. perasaan yang tak best tau. Anything can happen at this stage. My lovely friends bagi kata semangat. They want me to think positive. Thanks a lot friends =)

And from the first day I know that I might become a mum, cabaran & dugaan dariNya sentiasa mendatang. DIA lebih mengetahui segalanya.

Here goes my story…
On 22Sept, period dah lewat 4hari. Normal la kan. Tengahari tuh, ada a bit stain spot. Saya memang budget tu period. Ok lah. Malam tu, period tak de pun. So I decided to wait until 24hours la. After 24hours, memang no period come out at all. At this moment, saya tersangatlah cuak okeh. Ape mendenye stain spot itu???

Next day, bangun pagi, terus husband suruh buat pregnancy test. And the result….INVALID! Heran jugak la haku. Kenapa pulak invalid? Then, another line show off. Tapi blur skit la. Lama jugak haku termenung kat jamban. Heee. Laaaa… ghupenye haku salah baca. Hahahaha =D Haku pegang pregnancy test stick tuh terbalik, itu pasal la resultnya macam tuh. Nampak sangat otak tengah serabut, tak function. Heeee.

The whole day tu, no period come out jugak. Next morning, saya try buat another test one more time. The result stills the same. 1 line terang, another line was blurring, but a bit brighter than yesterday. So, kami decided untuk terus jumpa Gynea. Dr buat fully checkup. Then, scan. But, belum nampak apa lagi. 5weeks is considering too early. 6weeks and above baru scanner dapat detect your baby. So, Dr bagi ubat, Duphaston & Aspirin. Folic acid, I keep continue taking it as usual.

On 30sept, saya buat pregnancy test lagi. The result is more accurate for this time. Dua-dua line tu lebih terang & clear. Lega, but at the same time still risau sikit.

Esoknya, jumpa Dr again. Masa ni, cuma fikir mudah-mudahan ada progress yang memberansangkan to my baby. Alhamdullilah, masa scan tuh, dah nampak kantung baby. Kecil sangat. About 11.2mm. Baby, belum nampak. Hari tu, saya kena inject ubat untuk kuat rahim. Masa inject memang tak sakit. Tak rasa apa sangat. But after that… huhu… baru rasa pedih kat buntot. Kesan ubat tu. Dekat 3jam jugak la rasa pedih. Lepas tuh baru ok.

7 Oct : Follow up with Gynea. Masa Dr. scan dari atas (kat perut) just nampak kantung baby. So, Dr insists nak scan dari bawah. Ya Allah, sangat berdebar-debar masa nih. A few seconds, Dr cakap tgk scanner screen. Look at that tiny blinking. It’s your baby heart. Mashallah. Subhanallah. Memang tergamam. Kami berdua speechless. Terkedu. Buat kali pertama kami dapat tengok heartbeat baby. Nak nangis pun ada. Tapi, harus control macho. Hehehe.

Every 2weeks saya kena follow up for checkup. Dr nak monitor my pregnancy development sampai la my condition stable. After checkup on 13weeks, my condition was not so good. Uri kat bawah. Dr told me kes uri kat bawah ni memang biasa terjadi kalau si ibu pernah keguguran & pernah D&C. So bagi yang pernah miscarriage, just take extra care of yourself. Dr advice, banyak berehat, jangan angkat berat-berat, jangan banyak berjalan sebab bila uri kat bawah ni, senang untuk bleeding. Baby on the other hand, dah besar, grown up accordingly. Alhamdullilah, organ-organ penting dah terbentuk. Kepala, badan, kaki, tangan, tulang belakang, rahang muka pun dah nampak. Kaki sangat aktif menendang but I still can’t feel the movement. Dr pun cakap the baby is still small. Memang tak dapat nak rasa sangat. Sepanjang 3bulan, memang saya tak ke mana pun. Dok terperap kat rumah saja. Tak larat pun nak beronggeng macam dulu-dulu sebab morning sickness agak teruk.

Aha. Cerita pasal Morning sickness ni, memang antara dugaan besar lah. Loya & pening tak kira masa. Selera makan pun hilang. Nak tak nak saya paksa diri makan jugak. Boleh makan sikit je. Everyday saya muntah. Kalau time teruk, setiap kali makan, muntah. Berat badan memang susut, tapi tak kurus pon. Hehe.

Paling teruk, kes muntah on my birthday. Masa tu husband belanja makan Thai food sebab saya lah yang teringin. Masa makan, hah.. tak hengat ko. Bukan main selera. On the way balik rumah, start la drama muntah tepi longkang. Masa tu dah tak segan silu dah. Sampai malam den muntah. Sampai lembik. I think 100% the food that I ate keluar balik. Pengajaran tuh. Sejak dari kes tu, saya memang serik dah nak makan banyak. No point kalau makan banyak tapi keluar balik. Baik makan sikit but semuanya badan dapat absorb. Dr pun advice macam tu. So, siapa yang muntah-muntah in your early stage of pregnancy, just eat accordingly to your body adjustment. Ikut badan masing-masing.

Oh, another dugaan for me, sakit urat kaki. How to explain the pain that I have to go through? Sakitnya bukan kepalang. Duduk sakit. Berdiri pun sakit. Bila berjalan terhencot-hencot la kekadang. Bila penat, my womb tends to cramp & sakit-sakit. Sakit ni seakan-akan sakit masa miscarriage dulu. Memang agak menakutkan jugak. But, alhamdullilah, everything was just fine. Maybe masa ni saya jarang minum susu. Tak lalu. So badan tak cukup kalsium, sebab tu senang je cramp.

Now my condition is getting better. Insyallah, my EDD will be on 27 May 2011. But after last checkup, EDD will be on 1 June 2011. Plus minus 5hari tu biasa la kan. Oklah, kita continue cerita 2nd trimester in next entry lah ye. Jenuh pulak korang nak baca kalau cerita non stop nih. Panjang bebenor. Sorry. Heee. Insyallah, lepas ni saya akan update blog selalu. Hihi. Promise =D

31 comments:

Atiqah Adnan said...

seronok qa baca pengalamab fathiyah.. heee.. 1st trimester memang ada mabuk2 semua eak..

hanidatul shatira said...

best baca story u
tak sabar nak ada baby
hope so rezeki i cepat....baru 1 month n 22 days gettng married :)

take a good care of ur self babe :)

"Fd_kZ" said...

tahniah kak... ptt arr da lame x update..
seronokkan ?? puh. saya plak gase cam nak mengandung lagik.. huhuh

ape2 pun .. jutaan tahniah. jaga diri leklok eik..

Ainul said...

teringat zaman peknen dulu.ainul dl pun alah teruk giler.dlm lif nk p opis tahan nk muntah kuar je terus lari masuk toilet.huhuhu.pastu kalo mkn lps tu mesti uwekss..huhuhuu ..takpe 2nd & 3rd saat yg indah.just enjoy this wonderful moment :)

kusuma said...

fathiyah...

seronoknyer, baca cite u...
kuat semangat, minum susu byk2 yea, baik utk mama n bby...

jgn biarkan perut lapar, tue yg muntah slalu...

if, bby come on 27 may 2011, that's my bby auni birthday...

insyallah, take care bby bebaik yea.. enjoy ur pregnancy...

ederq said...

fathiyah, welcome back! hihi. alhamdulilahh suka je dgr you are expecting! may xlama dah tau pejam celik je. hehe.

your 1st trimester ok lagi kot compare dgn i. i sampai warded. hihi.

tapi sekarang i hope u dah ok! enjoy being pregnant ok! cepatlah update nak tahu boy ke girllll

:)

eila said...

wahhhh.... hapyyerr congrats take a good care dear. moga semua berjalan dgn baik

farahazmin said...

best kn pengalaman nk jadi ibu.. hope sume berjalan lancar.. aku dulu pn masa scan 5 minggu br leh nmpk baby.. sebelum tu mmg x de pape wpun dh +ve prgnancy test.. hope ko ceria2 selalu.. jaga diri n baby... suh baby kuar bulan 5, leh celebrate bday ngan abg amsyar.. hehehe :)

juelee said...

tahniah kak.. take care tau!!!

MOSFET said...

aaa beza umur 1 bulan ngan bb aku nanti ;) pompuan ke laki-laki? ;)

Ms Pancake said...

Fathiyah, be strong. bagi kita yang penah miscarriage nie kene la byk doa supaya yang lekat nie x jadik cm dulu.. tsha pon risau sgt2.. glad fathiyah ok.. mkn byk vitamin k.. >.<

nur easy said...

do take care urself.. mudah2an semuanya selamat n baik2 saja ;)

FARHANA JAMIL said...

congratz fathiyah! am happy for u. lain org lain pengalamannya...take care k.

Cahaya said...

rindu untuk merasai saat2 itu kembali...
Jaga diri ye fathi:-)

merahjamboo said...

hii dear,bila baca early pregnancies excitement tiba2 rasa sayu dah nak habis..huwarghh,sob sob.. enjoy your journey dear!!nnti amik gambar jugak tau!

mamamarissa said...

fathi, kena byk sabar ya..layan jer..take care dear :)

Suzie said...

due kita lebih kurang la,sy pun hampir 2thn kawen baru dpt cuma takde la lalui miscarriage tu just blm ada rezeki.mesti u fobia.

yup sy pun mula2 ada stain ingat period tp gynae ckp sbb tu proses baby nak lekat kat rahim,tu yg ada bleeding sket

mmg sentiasa je risau kan,skrg dah 6bln pun masih berhati2.

semoga selamat semuanya utk u n baby

Syed Zaini said...
This comment has been removed by the author.
mrs.syediz said...

fathi,
cam lebih kurang je kisah kita :)
apepun, skang dah nk masuk 3rd trimester kn?

since we have a history, lets be extra careful eventho kita dah lepas tempoh kritikal tu.

all the best & good luck.
doa byk2 mudah-mudahan dipermudahkan sehingga melahirkan. amiinnn

NURUL said...

congrats fathi tertggu2 entri baru lama tak update kan. take care yeah

fatenton said...

kak fathiyah.. faten pun baru tau akak pregnant masa kite jumpe haritu tau..
alhamdulilah.. :)

tarikh kita edd lebih kurang samalah.. faten 25 may.. 2 hari awal..heheh :)

take care your self and your baby ok..

mrs redzuan said...

take care! :)

m@Ri@ said...

mcm maria aritu la fathi..scan tak nmpk..so dr decide scan dr bawah..then br nmpk baby..kecik lg tu yg tak nmpk..oh 1st trimester yg tak best..sbb penat muntah

.:Mrs. Engineer:. said...

congrates... :)

Meema Nazirah said...

congrats fathi...take care your self... n bb too =)
welcome to the club

tia said...

akak! congratulation!!!! yay!

hannan said...

sa1am.st time msuk blog ni.n terus bace about ur pregnancy.bleh x give ur email.byk pertanyaan utk ditnya tntg ur pregnancy cuz pglamn i yg pernah miscariage 1x.hrp boleh bantu.tq

hannan said...

oh ye.my email.eve_hannan@yahoo.com

+Islamic Craft said...

as-salam~!
soooo~ happy for both of you~
kami doakan semua urusan baby berjalan lancar amin~
*cant' stop smiling right now~ weeee~

goblogbyfarah said...

fathi, pengalaman kita sama je kan. tiap2 minggu tunjuk muka kat azzahrah cucuk bontot. Alhamdulillah dah kuar dah pun Zara Iman :)

liacharlotte said...

Assalam..
hi fathi...
saya baru je jumpa ur blog when i google 'keguguran' but i dah baca most of ur post starting u belum kawin until this post...actually i nak tanya u since when u ambil folic acid?

i baru gugur jugak but masa tu baru 2 minggu...keluar ketulan darah mcm perut ikan je dan doc nasihatkan i supaya xperlu berusaha utk mengandung for this 3 months and dia x bg i ambil folic acid. Only after 3 months nnt baru dia suruh i dtg and ambil folic acid.

as compared to my friend yg penah jd mcm i dia x pegi jumpa doc pun. Dia pegi farmasi n buy the folic acid. Alhamdulillah dia dah 5 months mengandung.

I nak tanya u, mase u gugur apa nasihat doctor? I sebenarnya nak makan folic acid but teringat kata doc xperlu ambil. I wanted to know what was doctor's advices to u last time?

And, from ur experience, lepas gugur u terus mula mkn asid folik or u ambil bila?