Dec 8, 2009

Natrah – Cinta….perjuangan & air mata

Bila tahu ‘Natrah’ dibawa ke pentas Istana Budaya, saya terus teruja. Sudah lama saya mengikuti sejarah ‘Natrah’. Memang pementasan sebegini yang saya nantikan. Mahu rasai & selami sendiri cebisan epilog tragis korban percintaan ini.


Poster

Sekali lagi Erma Fatima membuktikan kemampuan beliau berkarya & menyampaikan naskah ‘Natrah’ dengan baik. Jalan cerita yang mantop. Superb. Sampaikan berkobar-kobar semangat patriotisme mengalir di setiap saluran adrenaline ku ini. Hehehe.


Barisan pelakon yang sememangnya hebat-hebat belaka,
dapat membawa & menghayati watak dengan berkesan.

Hati tersentuh dengan cinta & kasih sayang antara ibu & anak yang berbeza warna kulit ini. Hingga akhir hayat Che Aminah, tak sedikit pun luntur perasaan kasih sayang Maria Huberdina Hetrogh (Natrah) pada insan yang telah membesarkannya. Ikatan cinta yang tak boleh dijual beli & takkan tergadai walau ia terpisah jauh.

Rasa simpati dengan nasib Natrah. Yang terjadi sudah pun berlalu. Ada hikmah dari Allah SWT untuk setiap yang berlaku. Hargai & bersyukur atas kurniaanNya yang memberi kita nikmat Islam. Kita lahir sebagai Islam. Moga pengakhiran hidup kita juga sebagai Islam. Konklusi, hanya kita yang menentukan jatuh bangun, martabat bangsa & agama. Lu pikir la sendiri.

Kamu harus tonton ‘Natrah’. Ia tidak menghampakan. Pementasan dilanjutkan sehingga 13Disember ini.

Hajat dihati cheq nak bergambar dengan Maya Karin & Remy Ishak (Jejaka Idaman Malaya) tak kesampaian. Tak sanggup cheq nak Q. Panjang yang amat. Perut pulak dah berkeroncong masa tuh. Lapo! Adus, ramai bebenor peminat depa nih. Yang paling tak tahan, ada pulak sorang makcik nih siap jerit ‘Adam, Adam!!’ Hehehe. Dahsyat sungguh penangan Nur Kasih.


Maya Karin sangat cantik in person. Sofia Jane juga cantik. Semua cantik lah =)Hanya ini hasil bidikan lensa cokia penulis setelah berhempas pulas memboloskan diri dicelah-celah lautan manusia. Dengan segala skill mencelah yang ada, penulis akhirnya berjaya merealisasikan hajat dihati. Hehehe =p At least,I'm try my best dude. Hengat senang ke nak bolos. Gilak.


Tak dapat bergambar Natrah besaq, dapat bergambar dengan Natrah kecik pun jadilah.


Barisan penonton yang feeling & sporting =p


Bersama Jejaka Idaman hati penulis =) hehehe

14 comments:

mawar said...

huuu... sgt teringin nk g tgk! pulak2 ada 'adam'..hehe. hopefully erma fatimah buat lagi next time

p/s: dpt x kad sy? jmput dtg ek! :)

Iryani Noor said...

wahh best nyer tgk teater natrah... teringin nk p tgk.. tp xder geng =(

ungu violet said...

kita tak penah tgk teater.
teringin gak..best eh natrah?
tunggu PGL dipentaskan balik lah :P

yunayuni said...

wah macam menarik lah.erma fatima not bad jugak cerita dia kan..

eh,hubby awak student UTP ke.muka cam familiar lah.or maybe not.heheh.

m@Ri@ said...

dah lama tak tgk teater..maria suka tgk teater..lebih real..

anil lutaze said...

besnye...saya pon mengikuti criter natrah ni..since kecik prnh tgk drama melayu adaptasi natrah...

tp x berkesmpatan tgk teater ni lgi...new moon pon x tgk gak..

"Fd_kZ" said...

eee... beshnyer... biler agaknyer saya berpeluang eik?? huhhuhh

kusuma said...

wah...
g tgk natrah yea? nape x roger2, sum keje kt sna...

Fathiyah said...

Mawar : Oh,ni peminat Adam jugak ye. Dia hensem =) hehehe. Hero melayu baru.
Akak dah dapat kad awak.kte jmpa sabtu ni ye.

Iryani : ala, sian akak. Kalo tau, kte blh ajak tgk sekali hr tuh. Beli tiket banyak dpt diskaun.berbaloi-baloi =) takpe,lain kali mungkin.

Ungu Voilet : Teater best. Kte ada dgr rumors yang PGL nak dipentaskan. Maybe next year? Hero nya M.Nasir. hehe. pojaan hati ku tuh =)

Yuna Yuni : mmg menarik. Highly recommended. Muka husband kita mcm familiar 2 u? dia dulu ex-UTM.

Maria : betul3. teater lebih real =) dekat di hati. Cewah. Hehehe.

Anil : ada drama yg adapt kisah natrah ye.kte tak penah tgk plak drama tuh.kte pon tak tgk new moon lagik.tgu bulan mengambang dlu gamaknye.hehe

Fd_kZ : jgn risau dila. Thn depan mst ada teater yg best =) masih byk peluang akan dtg.

Kesuma : sum keje kat IB ye?okeh.lain kali kalo kte pi IB kte roger awak dlu k =)

Cahaya said...

Fathi, smlm sy nampak awk kat umah awk. Penat sy hon awk wat xtau je..huhuhu:-)

Fathiyah said...

cahaya : la,yeke.sori cahaya.kte betul betul tak perasan lgsg awak hon kte.betul.sori sgt2.kte ni blur.huhu.bila tu ye?pagi ke petang?ms tu kte br park kete ke?sori cahaya.

Cahaya said...

takpe fathi.. Xkisah la.. silap kita gak xpanggil awk. Sy segan. Takut awk x kenal sy..he2..Sy nampak awk ptg smlm. Ms awk kuar keta..Nk bgtau sesuatu ni.. Sy nk pindah kt blok awk tu. so pasni berjiran ler kita...:-)

Fathiyah said...

cahaya : la,jgn segan2.kalo jmpa lagi nnt,tegur tau.boleh borak2 =) awak pndh blok B1 ye.wah,best2.dpt jiran baru!

dialicious said...

kite almost nak purchase tix tp nak tunggu persetujuan member2..last2 seat dh full..sedey tau x dpt tgk:(