May 1, 2008

Chocolate moist cake

ok,puan-puan & tuan-tuan juge ye :)
hr ni saya akan mempersembahkan satu lg resepi...
yg telah di 'request' oleh cik tirah
ye..kek coklat kegemaran ramai..hehe
sapa rajin blh try...silakan2
selamat mencuba :)

Bahan-bahan

•250gm butter
•1 cawan gula castor
•1 cawan gula perang
•4 biji telur gred(A)
•1 sudu teh esen vanila
•1 cawan susu segar suam
•1 1/4 cawan tepung naik sendiri
•3/4 cawan serbuk koko

•Utk choc ganache:
•150gm coklat masakan
•1 sudu besar susu pekat
•1/4 cawan air panas
•1 sudu besar butter

Cara-cara
1.Griskan loyang (saiz dulang terpulang pd masing2,saya guna dulang bulat 9inci) dgn butter dan panaskan bekas kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
2.Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
3.Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
4.Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati
5.Masukkan ke dalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil. Kukus selama 1 1/2 jam. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.
6.Untuk membuat choc ganache: masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah dgn menggunakan cara double boiler hingga cair. Padamkan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
7.Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.
8.Tips:
- Untuk menghasilkan permukaan kek yg cantik bila kita curahkan choc ganache, terlangkupkan bahagian atas kek keatas pinggan. Biar bahagian bawah kek yg duk kat atas.
- jgn guna susu ideal kerana ia berat & akan membuatkan kek anda jd bengkang!hahaha

resepi ini ihsan dr myresepi.com

p/s : saya try bakar..jd gak..dlm 45min..suhu 160 darjah celcius

9 comments:

hafsah said...

letak gamba pls.. leh tarik customer.. nk order ke :p hehe

Choco-mania said...

hafsah : kte lupa nak amik gmbr lps bake the cake that day..insyallah,bila2 kte buat cake ni lg,kte post the pic..blhla biznes pastu..hehe :p

efmumsgirl said...

wah2.... aku pn nk bukak bisnes kek gakla... amcm ok x? sesape nk order kek blueberry ku, leh la btau.. ekeke... almaklumlah byk masa terluang...

Choco-mania said...

efmumgirl : buleh2..ko biznes la kek yg ko slalu bwk kat utm dulu..yg mc kek lapis tuh..sodap..aku soka sgt..nnt aku nk order..hehe :)
apasal takleh buka frenster ko..
mst sbb virus...huhuhu

athirah said...

yeah!! at last i got it!!. the resepi rahsia from u fathi..ehehehe..tepat pd msnyer.. this week nak buat. hhehehehe..

nanti nak mintak resepi lain pulak ye..

=)

Choco-mania said...

athirah : try la..resepi ni mcm strict skit..so ko kene ikt step by step..dah buat nnt,ko post pic ye.. :) selamat mencuba

efmumsgirl said...

choco-mania : x leh bkk ek... ntahler... sengal la 2 frenster.. 2 la... aku nk wt bisnes kek lapis segi3 tu... cam rajin jek aku ni... ahaks..

athirah : wah2, cik trah skang dh pandai nk wt kek2... ader pape ker... ekekeke... nk anta pd siapa???

memanglumayan said...

ammvoiii.. berasap jugak dapur ko ittewww..

Choco-mania said...

efmumgirl : ko kan rjn..hehe..brsmgt gitu :) mmg sengal btl frenster...huh :p

mmglumayan : dapur skg dah tak de asap lg..hehe..berasap kalo masakan hangit..hehe :)