Feb 9, 2008

Finance management

Saya rs ini topik hangat bangat kalo nak dibincangkan..ngehehe :P
saya sbgai seorang wanita mmg tak dpt dipisahkan dr nafsu shopping..
erm,'penyakit' ni melanda saya sjk azali lg
dan,makin ketara sjk saya dah punye pekerjaan tetap (dah pgg duit sendiri..sblm ni duit "FAMA" & JPA)...tp,ini tak bermakna saya menjadi seorang yg boros
saya masih lg undercontrol..waras :)

btw,opismate saya ditempat keje baru ada bg tips menguruskan kewangan & merancang perbelanjaan..
it's good practice to manage our finance...tak kira samada gaji besar @ kecil

here is 4 steps to manage ur finance :-

1. tentukan matlamat kewangan : matlamatkan kewangan anda dlm jangka ms tertentu.matlamat ni membantu kte memahami nilai sbnr wang & mengalakkan kte berbelanja dgn bijak.tetapkan jangka masa utk merancang & melaksanakan setiap matlamat..contohnya:
-beli rumah?
-beli kereta?
-kahwin? memulakan hidup berkeluarga?
-melancong?

(saya ada buat sume perancangan nih..hehehe..item 3&4 to be accomplish by this year,kereta dah ada..rumah...yg tu dirancang oleh en.syahrul selaku family master to be..hehehe)

2.jejaki ke mana perginya wang : biasakan membuat perancangan sblm berbelanja.yg ini sbgai matlamat jangka pendek bukanlah bertujuan mengurangkan perbelanjaan,tp utk mengenalpasti tabiat berbelanja kte.melalui pemerhatian ni,kte dpt tau :
-ke mn & mcm mn kte belanjakan duit kte
-berapa hutang setiap bln
-berapa baki duit yg ada dipenghujung bulan
erm,kalo takde baki tuh...better check blk tabiat berbelanja kte & kurangkan perbelanjaan yg tak diperlukan...

(cara saya..tulis setiap sen yg saya keluarkan setiap hr dlm dairy..yes,it's works..myb mcm leceh,tp,saya tau ke mn duit saya pergi..setiap bln saya dah bdget utk beli ape..dan setiap bln,biasanya total perbelanjaan saya adalah dlm lingkungan yg tlh dittpkan @ budget..yahoo!)

3.menilai tabiat berbelanja : teliti samada ape yg kte beli adalah brgn keperluan @ hanya kemahuan...

4.tulis rancangan perbelanjaan : start pelan perbelanjaan mcm nih:-
-tentukan jumlah pendapatan bersih bulanan (dah tolak epf,socso,etc)
-tambah jumlah perbelanjaan harian termasuk bil2 bulanan,sewa,byr hutang(ptptn),etc
-asingkan wang utk kecemasan & perbelanjaan bermusim (raya,road tax,insurans,etc)

so,mcm mn dgn perancangan & tabiat berbelanja anda??? share wif me ya...
sediakan payung sblm hujan..sikit-sikit lama-lama jadi bukit :)

8 comments:

yginsaf said...

tulislah figure2 itu (dlm RM of course), especially berapa byk nak kena bayar hutang ptptn itteww.. ehehe

Choco-mania said...

en.me : ssh tu nak tulis figure2 dlm RM...nnt terbongkar rahsia kerajaan..hehehe :)

ilicious said...

mcm i kan.. xde lg wat bajet2 yg elok2 or cantik2.. yg i tau kalo gaji kuar,i save dlm 30-40%.. yg lain enjoy2 je.. hehe.. mcm beli kete,rumah,kawin or melancong x wat pape plan pun lg.. maybe as soon dah setel down everything baru pk kan pasal sume 2.. hehe.. aduh,asyik pk enjoy x abis2 camane??

Choco-mania said...

ilicious : takpe..u br je keje..i pon byk gak habis duit enjoy..hehehe...sdr2,duit habis daa :p

athirah said...

cik fathi mmg berjimat cermat orgnyer..

tpkan mak aku kata duit yang dah abis belanja tu jgn dikira2 ke mana perginya.. hehehehe

:)

ilicious said...

kalo di kira2 kemana peginye nanti ape?nanti sedih eh?aku slalu pk kan kemana ilang nye duit aku.. 2 aku suke beli bende yg nampak..hehe

Choco-mania said...

athirah : ye ke?nape tak blh kira duit yg kte dah belanja???hehehe..curios nak tau nih :P
petua org tua2 ke???

ilicious : tu la..i pon suka beli benda yg nmpk...tp,selalunya perbelanjaan terselindung nih byk gak...ngehehehe

makcik siti said...

useful tips. kene org berdisiplin je ikut nih.. but i wanna try dulu lah hehe