Dec 15, 2011

Dealing with Eczema



At 5months and a half, Nuha was diagnosing with eczema. Mulanya I notice kulit Nuha a bit dry at certain part especially part pelipat tangan, kaki. I tot it just normal dry skin, sebab my husband had a dry skin type too. So I just apply baby lotion on Nuha’s skin. But, it doesn’t show any progress.

After raya, balik dari kampong, Nuha got a little tiny rashes at her certain body parts. I tot it was heat rash sebab masa tu dok beraya sana sini, cuaca panas, Nuha pun asyik berpeluh. Then, I lumur her whole body with bedak sejuk & the rashes disappear.

A month later, Nuha got rashes on her right cheek. This time I tot it was ruam susu. My mum said, it’s normal for bf baby got ruam susu. Again I sapu bedak sejuk and the rashes disappear. A few weeks later, the rashes on her cheek suddenly jadi banyak. I tried a few petua traditional to cure it like tepung ubi, tepung jagung but it doesn’t works.

So this time, we decided to seek a doctor for an advice & medicine. Doctor said Nuha got mild eczema (masa tu tak teruk lagi) & she gave 2medicine, Cetaphil moisturiser & H-Cort cream. But I sapu ubat tu main2. Kadang sapu kadang tak bcoz I do not prefer to apply steroid on my baby. Maybe because of that the rashes became worst. Then, kami jumpa paediatrician pulak pasal nak kepastian about this disease. Paed said it is eczema too. Confirm la sudah. Huhuhu ;(

One day, as usual I gave Nuha ate bubur nasi + daging. Suddenly ruam kat muka Nuha became so horrible. Macam udang bakar. Huhuhu… Pity my little baby. Mama & ayah buntu. Mama pun nangis sebab risau & kesian tengok Nuha tergaru-garu. Sure ruam tu merenyam & gatal.

Starting next day, I stop gave Nuha eat meat, fish & whatever food that might cause the growth of eczema. I pun have to pantang makan jugak bcoz Nuha still breastfeed (kurus la mama..hahaha ;p) For a time being, Nuha & me jadi vegetarian (adakah saya akan sukses tahan nafsu makan???) I think when she reaches 9months, barulah I slowly introduce meat, fish & chicken to her. Eggs definitely gonna be her forbidden food.

Hopefully, Nuha will recover from eczema soon. Lagi cepat lagi bagus. Lega hati ayah & mama. Husband & I still try & error apa2 saja petua to cure eczema Nuha. Hanie, thanks a lot sebab sudi share some tips ya.

If anyone had an experience dealing with eczema babies, meh la share your tips ye ;)

16 comments:

Nur Hareza said...

try minyak kelapa dara.. anak saya pun eczema tapi di leher dan kulit kering satu badan.. baru pakai botol ke-2, alhamdulillah, nampak elok sikit.. kutli dah tak kering.. dah cuba mcm2 sebelum ni, cetaphil, ezzera, sebamed, yang ada streoid tu tak berapa suka.. kalau dah naik merah2 br pakai
itupun paed advise sapu nipis2 je..
minyak kelapa dara ni as tradisional cuma dikomersilkan dalam botol.. tak kisah brand apa tapi take time sikit.. mak ayahnya kena sabar lah..
sy pun pantang jg sbb still bf, anak dari lahir lagi mmg dah dry skin.. kurang mkn ayam dan daging, tapi tak lah sampai tak makan.. dan satu lagi kalau nampak teruk, sapu calamine lotion.. lai mujarab dari krim yang ada steroid tu..

Wuhuu Mommy said...

steroid mmg tak elok, dan sebarang lotion yg ada preservatives mmg akan trigger eczema. fara aritu try Buds je, mmg serasi. opt for the one yg takde preservative ye :)

Anonymous said...

hai..sy silent reader..minyak kelapa dara mmg bagus..die directly ambk dr minyak,tanpa ade sebarang pengawet n secara scientifically proven. kalau akk fathiyah nk try,sy ade jual minyak kelapa dara (actually xjual pn..sbg simpanan jer)..cubalah mne yg terbaek..

Nattasha Zainal said...

Try Green Tea oil..safe for baby.. lama x jengah ur blog..sekali tgk dah besar plak ur baby.. >.<

dytia said...

dear - actually any natural oil can help - I myself prefer extra virgin olive oil cuma bau tak best (ya lah minyak masak) rather than mineral oil... beli yang jual untuk masak confirm tak ada added fragrance etc...

rajin2 apply aques cream + emulsifying ointment...

auntie eida kirim salam peluk cium kat nuha... :D nanti jadi kakak baby auntie ok... hehehe

Anonymous said...

try jerslin power oil... i mula2 tak caya juga tp my mum beria2 introduce n pakaikan kt bb nifail.. so far alhamdulillah, its work!!

sabsabby said...

salam dear,

ala sedihnya nuha got eczema, my baby ariz pun ada..tapi sabby tak terkejut, coz sabby pun dari kecik mmg dah ada...if u need any tips, i can help...coz sabby dah melaluinya dari kecik sampai now...

eczema actually tak susah pun...tapi kalau tak biasa mmg pening...

my petua is pantang, coz eczema trigger dia usually makanan..n kalau dah kena susah nak hilang...cream macam mana letak pun susah hilang, n gatal..in fact lagi byk taruk cream maybe lagi teruk...

but kalau pantang food yg triiger aczema, inshaAllah nanti kulit nuha will be cantik...

kusuma said...

sian la nuha.. my auni, ms kecik pn sama, suma lotion yg bhn kimia tak mujarab... then sum try minyak zaitun, alhamdulilah, terus kering... smpi skg 1thn 7bln masih pakai,even kt tmpt sulit pn sum sapukan.. insyallah, suma dgn izinkan Allah...

[ Hanie ] said...

sian nuha bile tgk gambar die ni.
betul kate sab, ade setgh krim ni, kite letak samada die makin byk atau tak kurang pun.
yes, kene pantang makan. nak taknak, kene jgk sebab sian kat die kan. hanie ade bgtau guna aloevera tak? tu pun elok, sebab die bagi kering merah2 atau gatal2 tu.

alhamdulillah hannah dah takde merah2 mcm dulu lagi. cume bile die garuk terlebih je die merah. mungkin pertambahan umur juga membantu...mama nuha sabar byk2 k :) jgn putus asa

saliha said...

salam
sy nk suggest 1 product from aussie yg berkesan tp xsre leh apply kat bby ke x..bole confirm dgn pharmcy..product tu namanya 'Moogoo'. if im not mistaken u tinggal kt bangi kan, pg farmasi dkt seksyen 7 blakang sate UK..mmg bagus explanation about this~anyway..chumil nye nuha

ErNa ErYana said...

salam ....ehmmm baby sy pn dr umur 2 bln kena eczema ni..tp lps bwk jumpa doktor pakar kulit...dia syorkan pakai set ezzera..mmg bkesan..alhamdulillah ,kulit baby sy da semakin bersih..putih dan licin..try la k...

sha said...

my baby kena eczema and i use ego qv lotion tu plus oil based soap given by our specialist. mmg mcm kertas pasir kulit dia dulu and alhamdulillah ok plak skrg nih...

Nadya said...

hye..my son pun ade mild eczema alhamdulillah lepas pakai lotion physiogel dah ok..for more info kindly join this support group..banyak benda boleh belajar n dapat ilmu..

https://www.facebook.com/groups/ekzema/

Julie M Gumpil said...

Dealing with eczema bukan senang.. my son ada dulu.. Tapi mungkin Mild, tapi masa tu i rasa memang teruklah... dia start masa baby sampai 2 tahun lebih.. Sampai i jumpa dermaveen... Pakai sabun dan lotion, syukur dah hilang... BTW, i'm blogwalking, nak tukar2 blog tak?

HZ Marketing said...

Memang eczema amat menyusahkan especially bila ianya terjadi kepada kanak-kanak. Jangan putus asa, sesungguhnya ianya adalah sebahagian daripada ujian dari Tuhan. Untuk mengatasi masalah ini, Newgenn UK telah menghasilkan Execzema iaitu produk untuk merawat eczema yang diasaskan dari minyak tumbuhan (plant oil). Halal dan bebas dari bahan kimia sentetik seperti steroid, paraffin, alkohol dan sebagainya. Sertai Eczema Programme kami...InsyaAllah anda akan melihat perubahannya dan ada yang sembuh sepenuhnya dalam tempoh 14 hari!!! Sila klik @ http://hzmarketing-bio.blogspot.com untuk testimoni dan maklumat lanjut.

nadhirah said...

my bb pun ekzema jugak..aritu pg klinik gov dieorg x nak bg krim just advise how to avoid..debu..habuk..carpet..kuching..semua kitaorg remove..now nak try shaklee omega guard dgn esp lak..