Mar 22, 2011

2nd trimester

Bye bye 2nd trimester. Welcome 3rd trimester!
Suddenly I feel panic. Got many things to do & prepare! Dang. Itulah, suka buat gheja last minit. Ngehehe =p

I feel more relax & calm in 2nd trimester. Rasa sekejap je masa berlalu. Ends of weeks 14, I started to enjoy my pregnancy moment. Selera makan makin ok. Tapi, still tak boleh makan banyak. Kalau makan banyak, mula la rasa loya, nak muntah atau senak perut. Tak selesa. Kadang-kadang, bila makanan tak sesuai, ada jugak la muntah.

Bila masuk 18weeks, selera makan sangat lah meluap-luap. Saya dah start masak sendiri. Before this tak larat + tak lalu nak masak. Bau bawang tumis pun buat den poning. No more makan kedai. Mama & baby need a healthy homey foods! =) I start consume Omega 3, katanya Omega 3 ni bagus untuk pembentukan saraf-saraf dalam otak. Ape yang bagus den belasah saje. Hehehe.

Pasal mengidam, biasa la, nama pun mengandung kan. Heee. Mengidam yang pelik-pelik tu takdelah. Just teringin makan makanan biasa. Alhamdullilah, setakat ni apa yang saya teringin nak makan tu, dapat la makan. Rezeki. Syukur.

At weeks 20, I feel the baby kick. Actually, end of weeks 17 saya dah start rasa something, tapi masa tu macam confius lah, betul ke tu baby yang tendang? Or just angin kus-kus dalam perut. Hehehe. Almaklumlah, sejak pregnant ni, kekerapan terkentut adalah kuasa tiga. Heee. Its normal rite =D. Oh, baby also recognises ayah voice & touch. Good. Bila Syah pegang perut, baby pun start la tendang perut omaknya. Boleh tahan kuat jugak la. Ni mesti sebab bapaknya suka bola. Hehehe.

Sakit urat kat peha dah hilang. Alhamdullilah. Now, I can drive like Micheal Shumacher & walk like a supermodel. Hahaha. I started to use Bio Oil. No signal of stretch mark so far but I think prevention is better than cure right. I tend to pee like once in an hour. Kerap kan. Even masa tidur pun wajib terjaga at least sekali. Mula rasa sakit tulang rusuk (especially rusuk kiri) masa entering 24th weeks. I guess this happened because my baby makin membesar & menolak tulang rusuk. 1st injection for kancing gigi @ 24th weeks.

Masa 1st trimester, most of the time saya melepak kat rumah je. Bila dah 2nd trimester ni, dah berani jalan-jalan. First time I banyak berjalan masa kat Sunway Lagoon. Fuh. Quite tiring rupanya. Mengah jugak la berjalan walaupun perut teman tak berapa besar. A day after, kaki terasa lenguh. Hehe. But I guess it was a good exercise & I do enjoy it.

In 2nd trimester, I’ve got fever & food poisoning. Seharian muntah. At one stage tu sampai muntah hijau. Erkkk =( Masa ni memang badan terasa sangat lemah. After the fever gone, I’ve got cough pulak. Aduh, nasib badan. Thanks Allah for protecting my baby from any harm. Takut jugak kalau the food poisoning, fever & cough will effect my baby. Risau. For those yang pregnant, if you got fever or any sakit, go & seek the doctor. Jangan makan ubat sebarangan. Bahaya tau. Paling penting, jaga pemakanan. Never ever makan any raw seafood or half cooked dishes. It’s too risk. Like me, rasanya food poisoning ni disebabkan saya makan kerang. Huhuhu.
So far, baby development is good. My baby is very active one. Selalu menendang or menumbuk. Yang mana satu pun den taktau la. Hehe. Masa dia kecik oklah. Bila dah masuk 25weeks and above, sakit jugak perut den bila dia tendang. I wonder bila masa dia tido. Time den tido dia dok main-main. I guess she really love to play one. For us, memang excited everytime scan our baby. Sebab dia akan show of her skill & stunt. Subhanallah. Some of the moments that we never forget masa tengok dia swimming in my womb, garu dagu (maybe gatal kot), yawning, sucking her mouth & lips and also blink her eyes. Oh, her chin shapes just like mine. Hehe. Her head, stomach & hips size was just fine. Alhamdullilah.

Oh, 1 more thing, I’ve got an overweight issue in my 2nd trimester. Nak post pasal ni in next entry. I’ll share my stories & experience with all of you. Ececeh. Takde la cite apa pun, saja lah nak ber-emo skit. Hahaha =p

16 comments:

goblogbyfarah said...

tang mana yang overweight tu??


all the best fathi, ada baby besstttt sangat, especially baby girl. pantang nampak menatang comei!

Atiqah Adnan said...

bestnye baca nih.. tak sabar nak habes 2nd trimeste juga.. qa baru je masuk 13 weeks hee~ dah enter 2nd trimester daaa.. yiheee

PurPLe LaDy AiFA said...

fathiyah! cpat share pasal overweight. im overweight rite now, padahal baru je 15 minggu. berat naik 3kgs per month. isk2.

i pon suka n very excited bila tggu nk scan. leh tgk macam2. aritu tgk baby tendang2, then baru tau yang slama ni yang i rs tu baby menendang. hehe

amElyn said...

im waiting for the baby kicks!! =)))

Iryani Noor said...

winduu nyer time sopia kicking dlm womb dulu..... walaupon senak tp cukup buat kite bahagia kn =p...

anyway yg scan tu fathi buat 3D nyer kn... jgn lupa simpan video tu.. nnt bile bb dh besar leh tunjuk kt die...

anyway take care dear....

Khairul Fathi said...

eh fathiyah, bila edd? cam lebih kurang wife aku jer nih baru masuk 3rd trimester. wah2 baby girl, boleh berbesan la camni. hahahha.

Ainul said...

baca cita u, rindu zaman peknen kan arreessa.huhu

aurinh said...

fathiyah... ko ni bila la nak jawab email aku.. dapat tak?

ni hah aku nak jemput ko ke housewarming aku..
http://www.facebook.com/event.php?eid=139723959427423

jemput datang ok.. :D

Noli said...

wahh..entry yg sgt comey nih..sgt suke sgt suke..karang lagi yer..hihi

m@Ri@ said...

em maria anak first lalu makan..tp skrg anak second ni asyik tak lalu mkn..memilih je..aduih..

~Yun~ said...

hi dear..bru singgah ur blog,besla..btw yun pn ader prob overweight,semlm 4th checkup berat naik lagi..cmner ye nk buat..huhu~nti share k..jenguk2 la blog yun.. =)

[ Hanie ] said...

hee best kan pengalaman pregnant :)

^^mrs.deana^^ said...

hye dear..nice 2 meet ur blog..dh 2nd trimester mst byk dugaan kn..,i yg 1st trimester ni pn dh mula rse mcm2...psni blhla sharing info..^__^ i link u ok..

nur easy said...

preggy moment, mmg superb kan. subhanallah.. moga Allah beri kemudahan ;)

Anonymous said...

I couldn't refrain from commenting. Exceptionally well written!

my homepage :: http://ea.dev.ticcon.net/

Anonymous said...

For most recent information you have to pay a quick visit internet and on the web I
found this site as a most excellent web site for hottest updates.


My weblog; ford ranger forum