Feb 23, 2012

Eczema – Foods to Avoid

For eczemas, there are plenty type of foods that can lead the rashes become worst. Istilah bahasa, Pemangkin. Bila makan saja, ruam jadi merah menyala, gatal merenyam satu badan. As a parent, it’s a heartbreak situation for us when your love one is in uncomfortable condition like this. Hati manyak sedih ma =(

Since Nuha still breastfeed, so I pun kena berpantang makan jugak. Sometimes, I terbabas & langgar pantang. Heeee… sorry Nuha. Nanti ayah babab mama tu. Orang dah cakap jangan, tapi dia dogil. Hehehe.

Based on my case study, I categorise the foods into 3level, severe, moderate & mild.

Severe – most worst impact, ruam merah menyala, gatal yang amat. If I take the food, confirm Nuha menggaru non stop. Kesian dia.
Moderate – ruam pink kaler, gatal sikit-sikit
Mild – almost takde ruam, gatal main-main je...heheee

Selama I buat experiment ni Nuha la bahan ujikajinya. Ngehehe ^.^ If I’m doing a thesis, title of the case study will be something like this – Tahap kesan pengambilan makanan alergik terhadap bayi Eczema. Excuse me of verangan jadi Paediatrician tak bertauliah di sini. hehehe =p

Ok. Here goes the list:

1. Dairy Products eg:- Milk, Chocolate, Butter, Cookies, Yogurt – Severe.
2. Meat – Severe
3. Seafood (All kind of seafood) – Severe.
4. Ikan Bilis / Ikan yang boleh menyebabkan gatal eg:- Ikan kembung – Severe
5. Peanut (Kacang Tanah) - Severe
6. Egg – Moderate, play safe – telur ayam kampong, insyallah no harm effect
7. Nuts & Beans eg:- Almond, Hazelnut, Green Pea – Moderate
8. Chicken – Moderate – again, choose ayam organic or ayam kampong.
9. Cabbage - Moderate
10. Soy – Mild
11. Wheat – Mild
12. Sweet Corn – Mild
13. Tomato – Mild
14. Onion – Mild
15. Spices – Mild
16. Fruits (Buah yang ada bulu eg:- Kiwi) – Mild

If there any foods I miss out here please let me know mommies… Kot-kot la ada benda yang selama ni I belasah je makan, rupanya trigger food for eczemas… oh..Noooooo >0

Kata case study… so kena la ada gambaq kan. Haa, ni dia.

Severe case


Moderate case


Mild case

Disclaimer: I’m not a cruel mother who wants her baby suffer. I only try these foods once. Like this month I try, the result tak ok, then 2months later I give another try. The reason I did it? I want to know either Nuha still allergic to that food or not. I didn’t introduce Nuha direct with the food. Normally I myself eat the food & the result will show 12hours after consuming the food (thru breastmilk). Sekian, terima kasih =)

13 comments:

goblogbyfarah said...

sian nuha ekkk....sian kat awak jugak sebab tak boleh nak makan sedap2 macam selalu..takpe, untuk nuha ;)

F a i z a h ' s said...

Anak sy pun ada Eczema tp pas umo 1thn lbh da xtruk da.... mkn pun da bleh mcm2...cuma xleh selalu la... nti kulit kt kaki dia naek kering2...letak baby oil okla... da xmerah2...

m@ri@ said...

nuha comel...sian nuha n fathi..takpela berkorban utk anak ye..sabun nuha pakai sabun ape wak?

fiza said...

Hai Fathiyah... Sian your baby ada ezcema... Actually eczema ni penyakit keturunan...Kalau you atau husband ada atau family you berdua ada sejarah eczema,allergies n asthma, baby awak besar kemungkinan akan ada eczema.. Try buat blood test, so you akan tau baby you tak boleh makan apa.. Jangan lupa, bukan makanan saja punca eczema dustmites pun punca eczema.. Try produk MooGoo.. This product based on natural sources..Good luck

dinashuz said...

hi fathiyah, u know, i pun eczema sufferer n my baby pun mcm menunjukkan tanda2 nk kena eczema but very mild. sometimes i notice small red patch kt pipi dia... mcm kalau my eczema flare up, sure dia pun sama... but for now very mild. kdg i letak hydrocortisone je but kesian la kat dia... nk cari smtg organic n no chemical. maybe we can try moogoo tu... sedih kan kite nk mkn pemangkin2 tu sume sedap2 benda mkn hari2 tu.. tp demi anak korbankan juaaaa

ederq said...

takpe fatiyah. pantang aje ok. lama2 ok tu insya allah. banyak babies as they grow up eczema pon hilang kan. tapi nuha ni sgt comel laaaaa

PurPLe LaDy AiFA said...

awat la comey sangat si nuha ni.. geram betol tengok! grrrrrr..

Fathiyah said...

farah - tulah.dugaan utk kita & nuha.kami redha :)

faizah - ramai yg ckp after 1 or 2years eczema akan baik.mudah-mudahan nuha pon mcm tu jgk.insyallah

maria - brkorban apa saja...next entry nk cite pasai sabun pulak.hehe

fiza - tq fiza.oh..blh buat blood test ye...baru2 ni ada launching moogoo.nak try jgk la ;)

dinashuz - yelah..kdg2 trpaksa ltk steroid cream tu bila ruam tgh teruk...berkorban demi anak...

ederq - ok.i ni pantang tgk...ngehehee..

aifa - tq aunty aifa.nasuha ape kbr?

mrs.syediz said...

awak, thanks for sharing haritu & yang ni.
so far hussayni seems better. cuma kkdg klu saya terlupa pantang naik ruam sikit kt blkg leher dia. tapi lps stop mkn & sapu buds super rescue cream tu alhamdulillah.
jom kita pantang demi anak2 yeah. mama pun bleh kuruih nti. (angan2 tinggi) ;)

Cahaya said...

adam pun maybe ada eczema gak. Mcm ada tanda2. Doktor kata mild la..aduhai anak..

fiza said...

Yup...you try join this club kat fb,asthma allergies eczema... Memang banyak info tentang eczema yang you akan dapat.. sangat2 berguna tau..

tia said...

comelnya anak akak, Nuha! :)

sha my heart said...

tq bg tips.
Sha pn pgidap eczema. Baru tau. Waa, bnyk mkn kena pntg ni.

Comelnya si nuha.