Apr 29, 2011

3rd Trimester

My 9 miracle months will end soon. Today, I’m reaching my 36weeks. Sapa tau esok lusa, maybe baby will come out & say hi to everyone. Heee. Mak saya dulu, bersalin anak perempuan semuanya awal. If I follow her step, get ready jelah. Baby head already kat bawah. Alhamdullilah.

At this stage, perasaan bercampur-campur. Happy, excited, nervous and so on. I bet, for those yang dah pernah deliver baby, sure tau this feelings kan. After been through this pregnancy journey by myself, a lot of things I learned. Syukur & thanks Allah for the gift, rahmat & rezeki ini. For sure, I’m gonna miss my pregnancy moments. Dengan bermacam-macam kisah, drama & sandiwara. Keh keh keh =p


Our bag already packed. Baby room dah kemas & ready. Saja je omaknya mengada-ngada nak buat baby room. Nanti baby tido dengan omak jugak. Hehehe ;p

Sepanjang third trimester ni, my baby grown up so fast. Her movement was different nowadays. Kalau dulu just rasa dia tendang or tumbuk. Tapi sekarang rasa tangan or kaki baby menggeliat etc. Perut akan bergoyang & senget benget bila baby aktif. Funny. Hehe. Cepat rasa penat. Sebelum solat, kena pastikan perut tak full. Kalau perut full, then solat, sure mengah, tak cukup nafas.

Rasa sakit, lenguh badan tu, for me biasa lah kan. Asam garam orang mengandung. Kadang-kadang saya rasa sakit pinggang masa tido, sakit belakang time duduk kat office, betis tend to cramp masa tengah tido & macam-macam lagi. I’d a bit water retention at my feet. Kaki dah kembang. Syukur, I never had heartburn until this stage. HB reading was the highest ever since 1st check up, 13.6. Unbelievable ;p

Attend Antenatal Class. It was a great class with a very good experience to a first time parent like us. All the speakers were very expert in their field & their session was very interesting. We really enjoy & had a good time there. I already practice the breathing technique & pelvic exercise for preparation in labour room soon.

At 34weeks, I’d my 1st Braxton Hicks contraction. It comes once within 1hour. Feel pain at the serviks area. Gile cuak masa mula-mula rasa contraction ni. A whole day jugak la the contraction was on & off. Starting from that day, I do feel a mild contraction at least once in a day. Saja ye dia main-main & testing omak ;) Hehehe.

Hmmm, kalau ikutkan hati, rasa nak start cuti & stay kat rumah je. Rasa tak sabar nak beranak pun ada. Heee. Wish me luck ya =)

16 comments:

dibiuscinta said...

tahniah awak..semoga selamat bersalin..n segalanya berjalan dengan lancar..happy 4 u ;)

Noli said...

gud luck omak..hehe...moga sumenye selamat yer..amin aminnn...

Suzie said...

sama la,sy nak masuk week 37 n dah mula menghitung hari...berdebar2 rasa,kan?

Ainul said...

kejapnyer masa berlalu.good luck dear.jgn stress2 ye.doa byk.insyaALLAH.selalu la buat solat hajat berjemaah dgn husband.pastu baca yassin bersama & minta husband bc doa selusuh.

mawar said...

iAllah..moga semuanya selamat. bc surah yunus..moga dipermudahkan bersalin nnti :))) tahniah ye kakk!!

m@Ri@ said...

wah tak sabar..nnt update tau fathi..menanti khabar dr awak...;)

sy lambat lg..br 23w..hehe..

Mrs.Qarlista said...

nad pun terawal..38 weeks dah kuar..fathiyah stand by jela..hehe..comel la kaler baju2 baby tu..dah bleh tau the gender. nad masedah 32 weeks selalu solat duduk..tak larat nak bangun dah lepas sujud..huhu..take care dear!selamat menghitung hari..:)

Shifa said...

kalau dia xklua2 gak jgn stress tau.. hehe.. kita dulu time 37 weeks pun sama la dah standby tp rupa2nya dia nak keluar overdue.. awak, kita ada jual baju baby.. awak check kat fb nama adorable wear eh.. cute2.. kita yg geram!

nur easy said...

smoga dipermudahkan urusan..;)

dialicious said...

besnyeee!!nnti dh bersalin sms k.insyaAllah i dtg visit if free.goodluck its gonna be the best memory ever..regardless the pain..trust me..hehe

asna cute said...

semoga dipermudahkan amin.. =)

goblogbyfarah said...

wahhhhhh semua pink2 je nih! all the best fathi, adik kita dah selamat dahhhhh :D

NURUL JAMIAN said...

girl ye? take care ye fathi

[ Hanie ] said...

heee, tak sabar ye omak :)
good luck...enjoy lah di saat akhir pregnancy ni ye :)

nur easy said...

dah dengar berita kelahiran sang puteri.. salam tahniah dan selamat datang si kecil ;)

amElyn said...

wahhhh! sungguh pink!!!!
heheh. congrats on your lovely baby girl..
alhamdulillah, selamat sudah.. =)